Hopp til innhold

Tusenvis vil stenge gård som avler katter og hunder til dyreforsøk

Over 20.000 mennesker har signert et opprop for å få stengt Løken gård. Gården er Norges eneste med tillatelse til å drive oppdrett av hunder og katter til dyreforsøk.

Flyer fra en demonstrasjon mot Løken gård

DEMONSTRERTE: Også for ti år siden var det sterke reaksjoner mot driften av gården i Østfold. Den gang ble det holdt en lovlig demonstrasjon mot dyreforsøk på Egertorget i Oslo.

Foto: Nordby Carl Martin / Aftenposten

«Jeg er sjokkert! Hvem skulle vel tro at det i Norge finnes en gård som driver oppdrett av hunder og katter til dyreforsøk?»

Slik begynner Facebook-innlegget Petter Farstad delte tirsdag, og som på et døgn har blitt delt 9000 ganger. I innlegget ber Farstad folk om å signere et opprop for å få Løken gård i Eidsberg i Østfold stengt.

Over 21.000 personer har signert oppropet.

– Responsen er enorm. Det er mange som er sjokkert og rasende over at det i Norge finnes en gård som aler opp hunder og katter til dyreforsøk. Vi har ingen ingen rett til å la hunder, katter og andre dyr lide for vår skyld, sier han til NRK.

Farstad får støtte fra leder Siri Martinsen i dyrevelferdsorganisasjonen NOAH.

Siri Martinsen

ØNSKER LOVENDRING: Siri Martinsen, leder i NOAH, ønsker en lovendring som gjør at ingen kan drive kommersiell drift av oppdrettsdyr.

Foto: Bente Isefjær / NOAH

– Vi mener at Løken gård og deres kommersielle oppdrett av hunder og katter til dyreforsøk må stenges. Samtidig er det viktig å få på plass regelverk som gjør at man ikke kan drive rent kommersiellt oppdrett av dyr til eksport til dyreforsøk, sier hun.

– Oppgulp av usannheter

Facebook-innlegget får Jonas Falch til å reagere. Han er ansvarlig for sikkerheten på Løken gård.

– Oppropet er et oppgulp av gamle usannheter og feilaktige opplysninger, sier Falch.

Dagens eiere har driftet gården siden 2002. Gården er ifølge Mattilsynet den eneste i Norge som har tillatelse til å drive oppdrett av hunder og katter som forsøksdyr.

– Faktum er at når du driver med oppdrett av hunder og katter, er det så sensitivt at noen alltid vil være ute etter deg. Vi tjener ikke mye penger på virksomheten, sier Falch.

Aktivister møtte opp maskert og bevæpnet

Men til tross for at Løken gård drives lovlig og med tillatelse fra Mattilsynet, har aktivister flere ganger forsøkt å stanse oppdrettsvirksomheten opp gjennom årene.

I 2003 ble gården ringt ned av folk som ville ha gratis valper etter at noen hadde satt inn en falsk annonse i Aftenposten. Samme år brøt fire aktivister seg inn på gården og stjal tre hunder, og det var store demonstrasjoner utenfor gården.

Også i 2007 ble det bråk. Rundt 50 aktivister fra dyrevernsorganisasjonen NOAH satte ned hvert sitt kors på området, for å minnes døde forsøksdyr.

Samme år dukket maskerte dyrevernsaktivister opp på gården midt på natta, bevæpnet med tåregass og slagvåpen. Politiet mente at de muligens også hadde med seg en pistol. Gårdeierne satte seg kraftig til motverge og forsvarte seg mot inntrengerne, som trolig skulle slippe ut hundene.

Mattilsynet: – Dyrene er veldig godt ivaretatt

Det er Mattilsynet som gir godkjennelser til dyreforsøk og tillatelser til virksomheter som oppdretter forsøksdyr i Norge.

– Det er helt lovlig. Vi har vært der på tilsyn, og de driver etter den tillatelsen de har fra oss, sier Johanne Holmen, veterinær og seniorrådgiver i Mattilsynet.

Her i landet er det flest dyreforsøk på fisk, mus og rotter. Det er få hunder som blir brukt i forsøk. I 2016 ble 26 hunder brukt som forsøksdyr, viser Mattilsynets egen statistikk.

Holmen understreker at det ikke er lov å bruke privathunder i dyreforsøk og at det er derfor man har eget oppdrett til forsøksdyr.

– Vi har aldri hatt noe å si på dyrevelferden til dyrene på Løken gård. Vi føler at dyrene er veldig godt ivaretatt, sier Holmen.

– Vi følger opp forsøksdyrene

NRK forsøkte tirsdag å få tillatelse til å besøke gården, men fikk ikke lov. Jonas Falch vil ikke opplyse hvor mange hunder og katter som er på gården i dag, men sier at det aldri har vært færre på de femten årene de har drevet Løken gård. I fjor leverte de fire hunder til forskning i Norge.

– Vi leverer hunder til hjerte- og hjerneforskning. Vi sier nei til salg til veldig mange. Vi selger for eksempel aldri til USA, fordi turen er for lang for hundene og fordi vi ikke har kontroll over hva som skjer med dyrene, sier Jonas Falch.

– Dyreforsøk er en stor belastning for dyrene. Det er ofte forbundet med lidelse og ender med døden. Det er klart at det å drive kommersiellt oppdrett for å selge flest mulig dyr til bruk i dyreforsøk er en aktivitet som strider mot prinsippene i dyrevelferdsloven, sier NOAH-leder Siri Martinsen.