NRK Meny
Normal

Turistperle har åpnet igjen

Fritt frem for alle typer båter i Ørje sluser, som har fått Mattilsynets "velsignelse".

Haldenvassdraget
Foto: Rune Fredriksen / NRK

 Det bekrefter Mattilsynet. Slusene ble stengt for to år siden på grunn av fare for spredning av krepsepest i Haldenvassdraget.

Faren over

Faren er over, men Mattilsynet stanset gjenåpningen av slusene for tre uker siden fordi det manglet en formell godkjenning.

- Nå er alt i orden, sier seksjonssjef i Mattilsynet, Brynjulf Melhus.

- Tre kvarter før åpningsfesten fikk vi beskjed om at slusene likevel må holdes stengt, sa Stein Erik Lauvås oppgitt.

Kommunen har kjempet for å få åpnet anlegget fordi de mener det er viktig for turismen i Marker.

- Jeg er både oppgitt og frustrert. Jeg kan ikke si rett ut det jeg egentlig føler. Dette går ut over oss alle, i første rekke ut over de som forsøker å utvikle turistnæringa i Ørje, sier ordføreren.

Jobbet i to uker

Mattilsynet stengte slusene fordi de mente det var fare for at edelkrepsen i vassdraget skulle bli smittet.

- Vi har holdt på i to år for å åpne slusene etter at det ble påvist krepsepest. Senest i vinter hadde vi et møte med hovekontoret i Mattilsynet der vi ble lovet et svar kjapt på når vi kan åpne, fortalte ordføreren.

 - Nå tillater vi at båter går gjennom vassdraget, sier  Melhus og lover at det ikke blir noen innblanding fra andre denne gangen.

- En klok beslutning. De får ros for at de har jobbet relativt raskt, er ordfører Lauvås kommentar.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Forsøkte smugle valper

    5 hundevalper av typen Mops ble i helgen forsøkt smuglet over grensen på Svinesund. Tollvesenet kom over valpene da en ungarskregistrert bil ble stoppet i en rutinekontroll. Dette var valper som skulle selges i Norge sier Wenche Fredriksen, kontorsjef i Tollregion Øst-Norge. Valpene ble levert til Mattilsynet.

  • Søker benådning for konedrap

    Norges eldste soningsfange har søkt om benådning. Mannen som er 83 år gammel ble for to år siden dømt til ubetinget fengsel i 13,5 år, etter å ha drept sin kone med gevær. Drapet skjedde i parets hjem i Sarpsborg, men mannen har hele tiden bedyret at det var et uhell. Mannens advokat Harald Otterstad, skriver i søknaden om benådning at den 83 år gamle mannens helsetilstand stadig forverres.

    Drap på Grålum i Sarpsborg
    Foto: Sebastian Nordli/NRK