NRK Meny
Normal

Turistperle har åpnet igjen

Fritt frem for alle typer båter i Ørje sluser, som har fått Mattilsynets "velsignelse".

Haldenvassdraget
Foto: Rune Fredriksen / NRK

 Det bekrefter Mattilsynet. Slusene ble stengt for to år siden på grunn av fare for spredning av krepsepest i Haldenvassdraget.

Faren over

Faren er over, men Mattilsynet stanset gjenåpningen av slusene for tre uker siden fordi det manglet en formell godkjenning.

- Nå er alt i orden, sier seksjonssjef i Mattilsynet, Brynjulf Melhus.

- Tre kvarter før åpningsfesten fikk vi beskjed om at slusene likevel må holdes stengt, sa Stein Erik Lauvås oppgitt.

Kommunen har kjempet for å få åpnet anlegget fordi de mener det er viktig for turismen i Marker.

- Jeg er både oppgitt og frustrert. Jeg kan ikke si rett ut det jeg egentlig føler. Dette går ut over oss alle, i første rekke ut over de som forsøker å utvikle turistnæringa i Ørje, sier ordføreren.

Jobbet i to uker

Mattilsynet stengte slusene fordi de mente det var fare for at edelkrepsen i vassdraget skulle bli smittet.

- Vi har holdt på i to år for å åpne slusene etter at det ble påvist krepsepest. Senest i vinter hadde vi et møte med hovekontoret i Mattilsynet der vi ble lovet et svar kjapt på når vi kan åpne, fortalte ordføreren.

 - Nå tillater vi at båter går gjennom vassdraget, sier  Melhus og lover at det ikke blir noen innblanding fra andre denne gangen.

- En klok beslutning. De får ros for at de har jobbet relativt raskt, er ordfører Lauvås kommentar.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Krever svar om Ankomstsenteret

    Arbeidstilsynet varsler at de vil stanse den midlertidige driften av Ankomstsenteret for asylsøkere i Råde dersom de ikke får opplysningene de etterspør fra Utlendingsdirektoratet. Det skriver Fredriksstad Blad. Dette gjelder opplysninger om arbeidsforhold og sikkerhet.

  • Kort tid på sykehjem

    Sykehjemsbeboere i Fredrikstad bor i snitt 1 år og 7 måneder på sykehjemmet. Det er langt under landsgjennomsnittet på drøyt to år. Ifølge Helsedirektoratet er det store forskjeller i oppholdstid for sykehjemspasienter, og kort botid kan bety at tilbudet ikke er tilpasset behovet.