Turid Holter ble kvalt

Tekstilkunstneren Turid Holter som ble funnet drept i sin egen bolig på mandag ble kvalt.

Turid Holter

Tekstilkunstneren, Turid Holter, ble funnet drept i sitt eget hjem mandag kveld.

Foto: Eva Fretheim, Moss Avis

Kvinne funnet drept i Fredrikstad

Her i sitt hjem ble Turid Holter funnet død natt til 17.-mai. Den drapssiktede kvinnen bodde i andre etasje av kunstnerens bolig.

Foto: Vidar Tangerud / NRK
Drap i Fredrikstad

Politiet gjorde flere tekniske funn i leiligheten.

Foto: Vidar Tangerud / NRK

Det opplyser politiet i en pressemelding i ettermiddag.

Den foreløpige obduksjonsrapporten fra Rettsmedisinsk institutt viser at dødsårsaken var kvelning. Dette sammenfaller med forklaringen til den 28 år gamle kvinnen som tilstod drapet.

Politiets etterforskere og teknikere fortsetter arbeidet i saken med blant annet vitneavhør og innsamling og systematisering av bevismateriale i saken.

Politiet ønsker ikke å si noe om motiv, da de fortsatt trenger tid til å kvalitetssikre opplysningene som hittil har kommet frem i saken. De vil blant annet avhøre den siktede 28-åringen på nytt, det sier etterforskningsleder Ivar Prestbakken til NRK.

– Vi vil ta kontakt med siktede og hennes forsvarer i morgen for å avtale tid for avhør. Nå vil vi fortsette å samle inn spor og hente inn vitneavhør for å kartlegge siktedes bevegelser, både før og etter hendelsen, sier han.

Helsetilsynet åpner tilsynssak

Tidligere i dag ble det gjort kjent at Helsetilsynet har åpnet tilsynssak mot helsevesenet. Målet med tilsynssaken skal være å sjekke om det har vært en svikt i helsevesenet i saken, det skriver VG Nett.

Den 28 år gamle kvinnen som har tilstått drapet på tekstilkunstneren Turid Holter (75) slet med psykiske problemer og var underlagt behandling i Distriktspsykiatrisk senter (DPS) i Fredrikstad.

– Vi er i kontakt med politi og ledelse ved sykehuset, både som arbeidsgiver og behandler. Undersøkelsene har så vidt startet, sier jurist Morten Slettmyr ved Helsetilsynet i Østfold til VG Nett.

Kommunikasjonsdirektør Anne Grethe Erlandsen ved Sykehuset Østfold sier at de ønsker en tilsynssak velkommen:

– Vi ser det som helt naturlig og rett at Helsetilsynet åpner tilsynssak. Det er faktisk slik det skal være, og vi vil gi Helsetilsynet all informasjon og dokumentasjon de kommer til å etterspørre, sier Erlandsen til Fredriksstad Blads nettutgave.

Ble lagt inn på akuttmottak

Kvinnen var leieboer hos Holter, som ble funnet drept i sitt eget hjem mandag kveld. 28-åringen ble varetektsfengslet i fire uker på onsdag og er lagt inn på psykiatrisk klinikk på ubestemt tid.

– Hun ble lagt inn i går på akuttmottaket på psykiatrisk avdeling ved Sykehuset Østfold i tirsdag, men ble dimitert i går.

– Hun var tilstede under fengslingsmøte. Nå skal hennes psykiske tilstand vurderes fortløpende, sier 28-åringens forsvarer, Vigdis Brandstorp til NRK.no.

– Hun har det vanskelig

Politiet i Fredrikstad vil ikke si noe om motiv eller hva slags drapsvåpen som ble brukt, da den 75 år gamle kunstneren ble drept sist helg.

Ifølge politiet har drapet trolig skjedd allerede lørdag.

Les også:

28-åringen som er siktet for drapet har i flere år slitt med psykiske problemer og er nå sykemeldt fra sin stilling som hjelpepleier.

Forsvareren sier at klienten hennes preges voldsomt av det som har skjedd.

– Hun har det veldig vanskelig nå. Det går veldig inn på henne hva hun har gjort, og hun innrømmer de faktiske forhold, sier Brandstorp.

Den foreløpige obduksjonsrapporten skal ifølge politiet i Fredrikstad være klar i ettermiddag.