NRK Meny
Normal

– Vi er bandet, dere er først og fremst publikum

Black Debbath med Egil Hegerberg og Lars Lønning i spissen varslet rollespill og vanningsforbud før kveldens konsert på festningen i Halden.

For første gang er Fredriksten festning i Halden inntatt av tungrockere. I tre dager er det rocken som ruler, og i kveld gikk blant annet Black Debbath på scenen.

Foto: Per Ole Hagen Video: Birger Kjølberg Reporter: Merete Kildahl.

Oslo-bandet, som har gjort stor suksess med sin tunge politiske rock, stod på scenen under den andre dagen av rockefestivalen Tons of Rock på Fredriksten Festning i Halden.

Da NRK møtte Egil Hegerberg og Lars Lønning kort tid før konserten ble det varslet en konsert i rollespillformat.

Black Debbath

Egil Hegerberg og Lars Lønning gledet seg stort til å spille på Fredriksten festning.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

– Omgivelsene her er helt fantastiske. Det med borg, festninger og vikinger går som hånd i hanske med tungrocken. Vi skal kle oss i kapper og løpe rundt og ha rollespill, sier Lønning.

Hegerberg, bedre kjent som Bare Egil, fulgte raskt opp:

– Vi skal få med hele festivalen på et enormt rollespill hvor rollene er delt ut på forhånd. Vi er liksom bandet, og dere andre skal først og fremst være publikum. Også må noen være scenearbeidere, og andre må selge mat og øl. Vi har til og med vært så heldige at vi faktisk har fått en vaskeekte festivalsjef til å spille rollen som festivalsjef, sier han og titter bort på ingen ringere enn festivalsjefen selv, Svein Bjørge.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tons of Rock

Det var mange, både små og store, som ville få med seg Black Debbath på festningen i Halden i dag.

Foto: Merete Kildahl/NRK

Null nye

Festivalsjefen ba folk om å bare se seg rundt hvis de lurte på hvorfor Fredriksten festning ble valgt som festivalområde.

– Det sier seg selv. Dette er sannsynligvis Norges feteste festivalarena. Det er litt rart at dette ikke er gjort før, sier han.

Også Lønning og Hegerberg fullroste festningen som konsertarena.

– Jeg har ikke vært her spesielt mye, men jeg har vært her på et studentarrangement her en gang. Black Debbath har aldri vært her før. Det er fantastiske omgivelser, så vi gleder oss, sier Hegerberg.

– Jeg har aldri vært her før. Egil har vært her før, men det fortalte han nettopp, så det trenger ikke jeg å fortelle deg, er svaret fra Lønning, som videre røper at bandet kom til å spille en blanding av låter fra alle sine seks album.

– Det blir null nye låter i dag. Vi jobber med ny plate, og kunne spilt noe nytt, men på festival er folk så glad i å høre låtene de elsker fra før.

Vanningsforbud

Det de derimot hadde planer om å ta opp var det lokale vanningsforbudet som har blitt innført flere steder på Østlandet den siste tiden.

Fra scenen skulle de gi streng beskjed om å la vannet være.

– Det er så mye mennesker her, så hvis man først begynner å bryte vanningsrestriksjonene, så kommer det til å spre seg som en farsott. Brått er det mangel på drikkevann og folk vil være uten mulighet for å vaske bilen. Dette kommer vi til å ta på største alvor, var den klare beskjeden fra Hegerberg før konsertstart.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se 22:55-nyhetene her

    Renée Nilsen gir deg nyhetene fra Østfold klokka 22:55.
  • Ny type kunstgress i Råde

    Råde idrettslag skal legge en helt ny type kunstgress på den nye banen i Råde idrettspark. Det nye kunstgresset inneholder sand og ikke gummigranulat. Klubben håper å bli en foregangsklubb, sier prosjektleder Ole-Petter Westheim. Gresset skal være ferdig til sommerferien.