Kommentar

Tullepartiet de Grønne?

Folk liker Miljøpartiet fordi de skal være så kompromissløse på miljø. Men det er ikke særlig kompromissløst å gi seg ved første hinder.

Steffen Fjærvik SH
Foto: Rune Fredriksen / NRK

I dag var Miljøpartiet De Grønne (MDG) i studio her i NRK Østfold for å gjøre rede for egen politikk. MDG blir kritisert for å være naive. De blir kritisert for å sette urealistiske mål for miljøet. Men de har jo oppnådd tre-fire prosent i målingene ved sette disse naive, urealistiske målene.

Da begynner det å lukte stortingsplasser av det. Da kommer også de kritiske spørsmålene.

Det hele begynte ganske ullent i morges.

– Livskvalitet, sa toppkandidat Vidar Kristiansen da han ble bedt om å konkretisere hva partiets politikk går ut på.

– Tenke globalt, jobbe lokalt, fortsatte han, og innrømte selv at det var en floskel.

De kunne like godt svart "neida, vi bare tuller - det viktigste er at folk snakker om miljø.

Så gikk intervjuet over på MDGs ønske om å stoppe salg av nye bensinbiler fra 2015. Er MDG villige til å fire på dette kravet, og heller utsette et sånt forbud noen år?

– Helt klart, var svaret.

Og der ligger hele problemet med Miljøpartiet De Grønne akkurat nå. De kunne like godt svart "neida, vi bare tuller – det viktigste er at folk snakker om miljø."

Så er det Tullepartiet De Grønne vi ser her? Er de ikke villige til å fighte for kravene de stiller i programmet sitt?

Det er ikke uvanlig at partier må kompromisse for å få innflytelse. Men når de ved første anledning firer på et av de mer interessante standpunktene sine, da er det lett å tenke seg hvordan de blir overkjørt i forhandlinger på Stortinget. Det er mulig SV har mange myke mennesker i partigruppa, men sånt som dette spiser de til frokost.

Det gjør nemlig ingenting at 96 prosent av velgerne tror de tuller.

Eller kanskje MDG ikke tuller? Kanskje de ønsker å bli et stort og bredt folkeparti? Vanne ut profilen sin sånn at de gjør alle til lags? Det er neppe noen bærekraftig strategi. Akkurat nå gjelder det å komme seg over sperregrensa på fire prosent. Da må de snakke sånn at fire prosent elsker dem. Så får heller 96 prosent riste på hodet.

Det gjør nemlig ingenting at 96 prosent av velgerne tror de tuller. De 96 kan få stemme på andre partier. Det er de viktige fire prosentene av velgerne som må kunne stole på at MDG ikke tuller. At de er kompromissløse på miljø.

Og da kan ikke partiet gi seg på konkrete krav allerede før de er kommet i forhandlinger om noe som helst.