Hopp til innhold

Trygge blåskjell - men ikke hvor som helst

De alles fleste steder i Sør-Norge er det nå grønt lys for blåskjell, men Mattilsynet anbefaler at skjellene plukkes i nærheten av prøvetakingsområdene.

Blåskjell.

VARSLER: Siden blåskjellvarselet ble innført har, ifølge Mattilsynet, ingen personer blitt syke av å spise blåskjell så lenge de har fulgt deres råd.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Hver uke gjennom hele året er Mattilsynet ute og tar alge- og vannprøver på utvalgte kontrollsteder langs hele norskekysten. I tilllegg tas det mer grundige skjellprøver en gang i måneden, og sammen danner disse prøvene grunnlaget for det ukentlige blåskjellvarselet.

– Disse prøvene sendes til et laboratorium i Bergen. De teller alger og typebestemmer dem for at vi skal kunne si noe om hvilke typer alger som er i vannet nå. Det tar noen dager å analysere, så svarene er klare på fredag, sier førsteinepsktør Johanne Pedersen i Mattilsynet til NRK.

Mattilsynet er ute på en ukentlig kontroll av vann og alger ved Engelsviken i Fredrikstad med tanke på blåskjellvarselet.

HOVPRØVER: Se hvordan Johanne Pedersen fra Mattilsynet jobber for å sjekke om det er trygt å spise blåskjellene ved Engelsviken i Fredrikstad. FOTO: Kathrine Brønn.

Avdekker algegift

Denne mandagen er hun ute i Engelsviken utenfor Fredrikstad for å se hvordan det står til der.

– Vi har laget oss noen poser med skjell som henger der og spiser av algene som svømmer forbi. Skjellene må jo henge der en stund for å bli representative, forteller Pedersen.

Det nåværende blåskjellvarselet gjelder frem til fredag, og viser at det enn så lenge er trygt å plukke og spise blåskjell de aller fleste steder i Sør-Norge. I Midt- og Nord-Norge er det også stort sett grønt lys, men med noen unntak.

Men prøvene Mattilsynet tar viser bare om det er gifter i algene som skjellene spiser, og Pedersen advarer om at det også kan være andre uhumskheter i skjellene.

Førsteinspektør Johanne Pedersen i Mattilsynet ute på blåskjellkontroll

UKENTLIG: Førsteinspektør Johanne Pedersen i Mattilsynet er hver uke ute for å ta vann- og algeprøver. Resultatene forteller om det er trygt å spise blåskjell fra det aktuelle området.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

– Det er jo mange ting som påvirker helsen til skjellet. Det kan være bakterier, NORO-virus, miljøgifter og andre forurensninger i dem i tillegg, sier førsteinspektøren.

– Ingen har blitt syke

Likevel oppfordrer hun folk til å plukke og spise skjellene så lenge blåskjellvarselet tilsier det, fordi Mattilsynet er opptatt av at folk utnytter det potensielle lokale matfatet.

– De årene vi har hatt blåskjellvarselet har ingen blitt syke som vi kjenner til, så lenge de har fulgt de rådene vi har gitt.

Det viktigste rådet hennes er å følge med på varselet, og å være nøye med hvor skjellene plukkes.

– Når det står at du kan spise blåskjell så betyr det at de kan spises, men det betyr også at du må plukke skjell i nærheten av prøvetakingsområdene våre. Det er ingen garanti for at det er bra noen bukter lenger bort, for disse algene beveger seg jo litt fritt og kanskje i flokker rundt i sjømassene, så det vil variere veldig, sier Pedersen.