NRK Meny
Normal

Trygge blåskjell - men ikke hvor som helst

De alles fleste steder i Sør-Norge er det nå grønt lys for blåskjell, men Mattilsynet anbefaler at skjellene plukkes i nærheten av prøvetakingsområdene.

Blåskjell.

VARSLER: Siden blåskjellvarselet ble innført har, ifølge Mattilsynet, ingen personer blitt syke av å spise blåskjell så lenge de har fulgt deres råd.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Hver uke gjennom hele året er Mattilsynet ute og tar alge- og vannprøver på utvalgte kontrollsteder langs hele norskekysten. I tilllegg tas det mer grundige skjellprøver en gang i måneden, og sammen danner disse prøvene grunnlaget for det ukentlige blåskjellvarselet.

– Disse prøvene sendes til et laboratorium i Bergen. De teller alger og typebestemmer dem for at vi skal kunne si noe om hvilke typer alger som er i vannet nå. Det tar noen dager å analysere, så svarene er klare på fredag, sier førsteinepsktør Johanne Pedersen i Mattilsynet til NRK.

Mattilsynet er ute på en ukentlig kontroll av vann og alger ved Engelsviken i Fredrikstad med tanke på blåskjellvarselet.

HOVPRØVER: Se hvordan Johanne Pedersen fra Mattilsynet jobber for å sjekke om det er trygt å spise blåskjellene ved Engelsviken i Fredrikstad. FOTO: Kathrine Brønn.

Avdekker algegift

Denne mandagen er hun ute i Engelsviken utenfor Fredrikstad for å se hvordan det står til der.

– Vi har laget oss noen poser med skjell som henger der og spiser av algene som svømmer forbi. Skjellene må jo henge der en stund for å bli representative, forteller Pedersen.

Det nåværende blåskjellvarselet gjelder frem til fredag, og viser at det enn så lenge er trygt å plukke og spise blåskjell de aller fleste steder i Sør-Norge. I Midt- og Nord-Norge er det også stort sett grønt lys, men med noen unntak.

Men prøvene Mattilsynet tar viser bare om det er gifter i algene som skjellene spiser, og Pedersen advarer om at det også kan være andre uhumskheter i skjellene.

Førsteinspektør Johanne Pedersen i Mattilsynet ute på blåskjellkontroll

UKENTLIG: Førsteinspektør Johanne Pedersen i Mattilsynet er hver uke ute for å ta vann- og algeprøver. Resultatene forteller om det er trygt å spise blåskjell fra det aktuelle området.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

– Det er jo mange ting som påvirker helsen til skjellet. Det kan være bakterier, NORO-virus, miljøgifter og andre forurensninger i dem i tillegg, sier førsteinspektøren.

– Ingen har blitt syke

Likevel oppfordrer hun folk til å plukke og spise skjellene så lenge blåskjellvarselet tilsier det, fordi Mattilsynet er opptatt av at folk utnytter det potensielle lokale matfatet.

– De årene vi har hatt blåskjellvarselet har ingen blitt syke som vi kjenner til, så lenge de har fulgt de rådene vi har gitt.

Det viktigste rådet hennes er å følge med på varselet, og å være nøye med hvor skjellene plukkes.

– Når det står at du kan spise blåskjell så betyr det at de kan spises, men det betyr også at du må plukke skjell i nærheten av prøvetakingsområdene våre. Det er ingen garanti for at det er bra noen bukter lenger bort, for disse algene beveger seg jo litt fritt og kanskje i flokker rundt i sjømassene, så det vil variere veldig, sier Pedersen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Stortingspolitiker frikjent

    Tage Pettersen er frikjent av lagmannsretten. Stortingspolitikeren ble saksøkt av Niels J. Wiig for ærekrenkelser mens han var ordfører i Moss. Grunnen var at kommunen anmeldte Wiig for grovt underslag etter en konkurs og sendte ut en pressemelding om dette. Politiet har senere henlagt saken mot Wiig, men han nådde likevel ikke opp i søksmålet mo den tidligere ordføreren. Også søksmålet mot Even Rønvik ble avvist av lagmannsretten.

  • Ung midtstopper klar for Sarpsborg

    Sarpsborg 08 har i dag signert midtstopper Bjørn Inge Utvik fra Sogndal på en treårskontrakt. Det forteller klubben i en pressemelding. Utvik er bare 21 år gammel, men har likevel god erfaring med nærmere 70 kamper på øverste nivå i Norge.

    Bjørn Inge Utvik klar for Sarpsborg 08
    Foto: Sarpsborg 08