NRK Meny

Trygg Trafikk: Hold fokuset på veien

Hver tredje bilist i Østfold gjør ting som tar oppmerksomheten bort fra veien når de kjører bil, ifølge ny undersøkelse gjort for Trygg Trafikk.

Mobil i bil er ok i Sverige men fy i Norge

Tall fra Statens vegvesen viser at 29 nordmenn mistet livet i trafikken som følge av mobilbruk i perioden 2005 til 2013. Totalt går tallet på ulykker ned, men antall ulykker knyttet til distraksjoner av førere øker.

Foto: ScandinavianStockPhoto

Artikkelen er mer enn to år gammel.

37 prosent av de spurte i Østfold sier de gjør andre ting mens de kjører bil. Det er noe av det som opprører Trygg Trafikk i den undersøkelsen YouGov har gjort for Trygg Trafikk og forsikringsselskapet Gjensidige.

‒ Det skal svært lite til før det skjer en ulykke, og det økende antallet eneulykker indikerer at vi er mindre oppmerksomme bak rattet. Det er nedslående å se at så mange mangler fokus på bilkjøringen, sier Sigurd Austin, som er konserndirektør for skade i Gjensidige.

Østfoldingene på det jevne

Østfoldingene er langt fra noen verstinger, viser undersøkelsen. 350.000 bilister i landet skriver og leser på mobilen i trafikken. Over hele landet er mobilbruk bak rattet et risikomoment.

‒ I fjor omkom 147 mennesker i trafikken, og 674 ble hardt skadet. De personlige og samfunnsmessige konsekvensene er store både for familie, venner og lokalsamfunn, sier kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk.

‒ En stor del av ulykkene på norske veier skyldes distraksjoner, og mobilbruk må ta sin del av skylden. Å snakke i mobilen uten håndfri betjening er ulovlig nettopp fordi det øker risikoen for en ulykke. At så mange som 12 prosent av bilistene i Østfold leser og skriver på mobilen er skremmende, sier Årøen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Hektisk natt i Østfold

    Operasjonsleder opplyser om at det har vært en hektisk natt til søndag for politiet. 16 personer er anmeldt og det har vært flere bortvisninger, noe som har ført til at politiet ikke har rukket å ta seg av alle henvendelser.

    Laster Twitter-innhold