NRK Meny
Normal

Trygg Trafikk: Hold fokuset på veien

Hver tredje bilist i Østfold gjør ting som tar oppmerksomheten bort fra veien når de kjører bil, ifølge ny undersøkelse gjort for Trygg Trafikk.

Mobil i bil er ok i Sverige men fy i Norge

Tall fra Statens vegvesen viser at 29 nordmenn mistet livet i trafikken som følge av mobilbruk i perioden 2005 til 2013. Totalt går tallet på ulykker ned, men antall ulykker knyttet til distraksjoner av førere øker.

Foto: ScandinavianStockPhoto

37 prosent av de spurte i Østfold sier de gjør andre ting mens de kjører bil. Det er noe av det som opprører Trygg Trafikk i den undersøkelsen YouGov har gjort for Trygg Trafikk og forsikringsselskapet Gjensidige.

‒ Det skal svært lite til før det skjer en ulykke, og det økende antallet eneulykker indikerer at vi er mindre oppmerksomme bak rattet. Det er nedslående å se at så mange mangler fokus på bilkjøringen, sier Sigurd Austin, som er konserndirektør for skade i Gjensidige.

Østfoldingene på det jevne

Østfoldingene er langt fra noen verstinger, viser undersøkelsen. 350.000 bilister i landet skriver og leser på mobilen i trafikken. Over hele landet er mobilbruk bak rattet et risikomoment.

‒ I fjor omkom 147 mennesker i trafikken, og 674 ble hardt skadet. De personlige og samfunnsmessige konsekvensene er store både for familie, venner og lokalsamfunn, sier kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk.

‒ En stor del av ulykkene på norske veier skyldes distraksjoner, og mobilbruk må ta sin del av skylden. Å snakke i mobilen uten håndfri betjening er ulovlig nettopp fordi det øker risikoen for en ulykke. At så mange som 12 prosent av bilistene i Østfold leser og skriver på mobilen er skremmende, sier Årøen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Tilhenger stjålet i Halden

    Tyver har brutt seg inn i et uthus, og stjålet en tilhenger i Bergbyveien i Halden. Det skriver politiets operasjonssentral på Twitter.

  • Demonstrere mot høyspentkabel

    Over hundre personer har møtt opp for å demonstrere mot den planlagte høyspentkabelen fra Fredrikstad til Hvaler. Mange reagerer på at kabelen delvis skal gå i luften. De som demonstrerer ønsker at kabelen skal gå under bakken hele veien.

    HØYSPENTKABEL
    Foto: LARS HÅKON PEDERSEN / NRK