NRK Meny
Normal

Trygg Trafikk er bekymret for hodetelefoner på fotgjengere

Trygg Trafikk er redd for at mobiler og musikk på øret skal føre til flere alvorlige ulykker med myke trafikanter.

Fotgjenger med hodetelefonar

Ifølge en undersøkelse publisert i 2012 har fotgjengere med musikk på øret tre ganger så høy risiko for å bli påkjørt i trafikken. (Illustrasjonsfoto).

Foto: Tryg

Så langt i år har seks fotgjengere og tre syklister mistet livet på norske veier. Tre av dem, to fotgjengere og én syklist, har blitt drept i Oslo-trafikken

Tallene får Trygg Trafikk til, nok en gang, å be myke trafikanter om å ta ekstra ansvar – særlig når de skal krysse veien.

– Vi har helt klart blitt sløve. Det skjer daglig at folk bare går over gangfelt uten å se seg om først, sier distriktsleder Paal Gunnar Mathisen ved Trygg Trafikk i Østfold.

– Noe av det samme som å være påvirket

Paal Gunnar Mathisen

Paal Gunnar Mathisen er fylkesleder i Trygg Trafikk i Østfold.

Foto: Sebastian Nordli / NRK

Han er bekymret for at mobiltelefoner og musikk på øret skal stjele myke trafikanters fokus i trafikken.

– Jeg skal ikke si at de ni som har mistet livet hadde distraksjon på øret, men det kan være at det var én av årsakene. Vi sammenligner det å tekste på mobilen i bilen med å være påvirket av alkohol. Å ha distraksjon på ørene kan være noe av det samme. Man mister mye av oppmerksomheten.

Flere utenlandske undersøkelser viser det samme. Blant annet viser en undersøkelse publisert i det amerikanske tidsskriftet Injury Prevention i 2012 at fotgjengere som hører på musikk har tre ganger så høy risiko for å bli påkjørt.

– Det kan hende at man i Norge vil registrere også slike ting ved ulykker slik at vi kan får en bedre statistikk på sikt. Og ikke bare ved dødsulykker, men også andre ulykker, sier Mathisen.

I tillegg viser en ulykkesgjennomgang Transportøkonomisk institutt har gjort at distraksjon var en viktig medvirkende faktor til flere ulykker med syklister og bil, skriver osloby.no.

Paal Gunnar Mathisen

Paal Gunnar Mathisen ber myke trafikanter huske på hva de lærte som barn.

Foto: Christian Nygaard-Monsen/NRK

– 30 prosent stanser ikke

Fylkeslederen i Trygg Trafikk i Østfold mener også at det kan være farlig for myke trafikanter å blindt krysse fotgjengerfelt fordi man har «retten på sin side».

– Det er ikke slik at man bare kan gå rett ut i et gangfelt, slik mange mener og tror. Du har ikke plikt til å gå ut i gangfeltet selv om bilene i utgangspunktet skal stanse og vike for deg, sier Mathisen.

Han ber trafikanter huske på det man lærte som barn. Se først til venstre, så til høyre, deretter til venstre igjen, og være sikker på at alt er klart før man krysser veien.

– Jeg mener ikke at man skal slutte å gå med musikk på øret, men at fotgjengere og syklister må ta litt mer ansvar, spesielt når man krysser en vei. Det kan være skremmende å gå rett ut i veien når vi vet at mer enn 30 prosent av alle bilister unngår å stanse ved gangfelt.

Det er Trygg Trafikk som har gjennomført undersøkelsen Mathisen viser til. Tellinger med over 200 situasjoner der bilister har vikeplikt ved gangfelt viste at rundt 30 prosent av bilistene ikke stanset.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Rådmannen i Spydeberg slutter

    Rådmann i Spydeberg, Gry Sjødin Neander, har takket ja til å bli ny rådmann i Kongsvinger. Neander tiltrådte stillingen som rådmann i Spydeberg i september 2017, og skulle etter planen sittet i stillingen til ny kommune er etablert 1. januar 2020.

    Arbeidet med å sikre ny ledelse i Spydeberg har selvsagt allerede startet, skriver ordfører i Spydeberg Petter Schou.

  • Mann mistenkt for vold mot samboer

    En mann i 30 årene er pågrepet i Sarpsborg, mistenkt for vold mot sin samboer. Ifølge politiet på Twitter skal saken etterforskes videre. Politiet ønsker ikke å gi ytterligere opplysninger om saken nå.