NRK Meny
Normal

Truet fra å leie ut til asylsøkere

Huseiere i Moss har mottatt anonyme trusler fordi de har ønsket å leie ut boligen sin til asylsøkere. - Jeg er trist og sjokkert, sier ordfører Paul Erik Krogsvold.

Ordfører i Moss, Paul Erik Krogsvold

Ordfører i Moss, Paul Erik Krogsvold, er sjokkert og trist etter at en mossefamilie mottak trusler fordi de ville leie ut boligen til sylsøkere.

Foto: Håvard Wien / NRK

«Vi er flere i nabolaget som ikke liker faenskapen dere har startet. Hadde jeg vært dere, hadde jeg passet ekstra godt på drittungene deres fremover. Hilsen en som er rasist.»

Ifølge Moss Avis var dette trusselen som kom i et anonymt brev til en mossefamile.

Skremt fra å leie ut

Siden midten av november hadde familien leid ut boligen til Fossnes AS, som driver et nytt desentralisert asylmottak i Moss.

LES: 30 nye asylplasser i Moss

Men etter at den å ha mottatt den skriftelige trusselen i begynnelsen av desember, valgte familien å avlyse utleieavtalen med Fossnes.

Saken har nå blitt anmeldt og politiet har startet etterforskning, sier krimsjef i Moss, Jan Pedersen.

- Vi tar saken svært alvorlig. Trusselbrevet er beslaglagt og vil bli gjenstand for tekniske undersøkelser. Det ligger også i kortene at det vil bli foretatt noen avhør, sier krimsjefen til NRK Østfold.

- Sjokkert og trist

Gruppeleder Erlend Wiborg på fylkestinget (Frp)

Gruppeleder i Frp, Erlend Wiborg, mener trusselen er helt uakseptabel.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Ordfører i Moss, Paul Erik Krogsvold, reagerer kraftig på trusselbrevet.

I forbindelse med oppstarten av asylmottaket uttalte Krogsvold at "Moss skal være best på asylmottak "og oppfordret byens innbyggere til å ta vel imot asylantene.

LES: Åpner asylmottak i Moss

- Jeg er sjokkert og trist. For en tid tilbake vedtok bystyret at Moss skal være en rasismefri kommune. Jeg hadde faktisk ikke ventet at noe slikt kunne skje i Moss, sier ordføreren til NRK Østfold.

Gruppeleder for Fremskrittspartiet i Moss, Erlend Wiborg, mener trusselen er helt uakseptabel.

- Dette er helt forferdelig og skal ikke forekomme. Jeg håper politiet setter inn nok ressurser i jakten på å ta de som står bak, sier Wiborg til NRK Østfold.

- Komplisert sak

Ifølge krimsjef Jan Pedersen fant familien trusselbrevet i postkassa i begynnelsen av desember.

Debatten rundt det desentraliserte mottaket har rast på debattforumet til lokalavisa den senere tiden, og trusselbrevet ble levert rett etter et avisinnlegg ble trykket i begynnelsen av desember.

SE VIDEO:

Video nsps_upload_2008_12_15_17_21_48_309.jpg

Pedersen ønsker ikke å kommentere utformingen av brevet.

- Dette er en komplisert sak, men vi skal gjøre hva vi kan for å komme til bunns i saken. Det er sikkert mange som har kjennskap til saken, og vi ønsker selvfølgelig å få tips fra folk som vet noe, sier krimsjefen.

Ordfører Paul Erik Krogsvold håper politiets etterforskning vil føre frem.

- Vi kan ikke la oss true av slike personer. Vi må stå på og gjøre det beste for de som kommer hit til byen. Jeg er glad for at politiet er koblet inn og håper etterforskningen vil føre frem, sier Krogsvold.

Ikke skjedd tidligere

Regiondirektør i Utlendingsdirektoratet, Siv Kjelstrup, synes saken er trist.

Regiondirektør Siv Kjelstrup i UDI

Regiondirektør Siv Kjelstrup i UDI.

Foto: Svein Erik Dahl

- Tragisk for familien som blir utsatt for dette. Jeg håper politiet oppklarer saken, sier hun til NRK Østfold.

Kjelstrup er overrasket over at en privat husstand mottar trusler.

- UDI har møtt på utfordringer ved oppstarten av mottak andre steder, men jeg har aldri hørt om en slik sak tidligere. Trusler mot en privatfamilie kan ikke sammenliknes, sier regiondirektøren, som understreker at UDI skal følge saken videre.

- Det er driftsoperatør som håndterer saken og de har sørget for å finne nye plasser. Men vi vil ha kontakt med driftsoperatør for å følge saken videre, sier Kjelstrup.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Nytt slagord for Fredrikstad

    Bystyret i Fredrikstad har i kveld vedtatt at det nye mottoet, eller visjonen for byen, er "Fredrikstad - den lille verdensbyen". Dette erstatter det gamle slagordet «Byen der det årnær sæ for alle – gjennom kunnskap, kultur og klima».

  • Kolliderte med flere

    En bilist i Moss fikk beslaglagt førerkortet etter først å ha kollidert med hengeren til en lastebil, deretter truffet et gjerde og to andre biler. Episoden skjedde ved Kransen i Moss. Det er ikke mistanke om høy fart, men manglende fokus, skriver politiet på Twitter.