NRK Meny
Normal

Håper nytt bygg gir flere rettssaker

Politijuristene i Østfold håper at de skal bli mer effektive – bare de kommer seg inn i et nytt bygg.

Sorenskriveren i Halden sier det strider mot menneskerettighetene og at det går på rettssikkerheten løs at politisaker blir liggende ubehandla for lenge. Nå håper politjuristene at de blir mer effektive - bare de kommer inn i nytt bygg.

Påtaleleder Unni Lineikro i Østfold politidistrikt håper det nye bygget på Grålum kan hjelpe på effektiviteten.

– Vi opplever dessverre at det er tatt ut tiltale, også blir saken liggende hos politiet ikke bare i ett, men to år. Det er helt hinsides, sier sorenskriver Bjørn Runar Haaland i Halden tingrett.

Bjørn Runar Haaland

Sorenskriver Bjørn Runar Haaland i Halden tingrett er bekymret over antall saker som blir liggende hos Østfold-politiet.

Foto: Christin Olsen/NRK

Ved inngangen til 2014 hadde juristene i Østfold over 3000 saker som hadde ligget på vent i tre måneder eller mer.

Haaland er bekymret over antallet politisaker som blir liggende ubehandlet for lenge.

– For det første er det et problem for den eller de tiltalte som kanskje ønsker å gå videre i livet, men som ikke kommer seg videre så lenge de har en sak hengende over seg, sier Haaland.

Har et betydelig press

Også påtaleleder Unni Lineikro i Østfold politidistrikt er bekymret over antallet saker som blir liggende uten rettslig behandling.

– Den enkelte jurist som er ansatt i Østfold politidistrikt har et betydelig arbeidspress, som gjør at en del saker blir liggende for lenge, sier hun

Hun håper juristene skal bli mer effektive når juristenheten blir samlet i et nytt bygg på Grålum i Sarpsborg i februar.

– Vi ser at sakene blir liggende for lenge, og det er noe vi liker veldig dårlig. Det er også noe av årsaken til at vi nå gjør organisatoriske grep. Vi har en visjon og en idé om at dette vil bedre arbeidssituasjonen for alle sammen, mener Lineikro.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nytt politihus på Grålum

Politiet i Østfold blir samlet i et nytt politihus på Grålum i Sarpsborg i februar.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

– Mange brudd

Og det er viktig, sier sorenskriver Haaland.

– Dette har så store konsekvenser at dette er noe man må ta tak i, sier sorenskriver Haaland.

En av konsekvensene er at det er brudd på den Europeiske menneskerettskonvensjonen dersom sakene blir liggende ubehandlet for lenge, påpeker sorenskriveren.

– Det er mange brudd på EMK i det norske systemet, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Bøndene krever 1,8 milliarder

    Bøndene krever 1,8 milliarder kroner i årets jordbruksoppgjør. -Det er det som må til for at bøndene skal ta igjen inntektsgapet, sier leder av Østfold bondelag Arild Uvaag. Tall fra 2016 viste at bøndene hadde en gjennomsnittlig inntekt på 330.000 kroner per årsverk før skatt. Landbruksmeldinga fra i fjor gir klare føringer, mener Uvaag.

  • Dømt for overgrep

    En 30 år gammel mann fra Moss er dømt til sju måneders fengsel for blant annet å ha fått en femten år gammel jente til å utføre seksuelle handlinger med seg selv foran et webkamera. Mannen er også dømt for å ha fått en tretten år gammel jente til å sende ham nakenbilde av seg selv. Mannens datamaskin og mobiltelefon er også inndratt.