NRK Meny
Normal

Tror ikke på «snille» automater

De nye «snille» spilleautomatene fra Norsk Tipping er ikke redningen for de spilleavhengige, mener tidligere fagforeningsleder.

Spilleautomat
Foto: Heiko Junge, Junge, Heiko / NRK

I løpet av sommeren og høsten lanseres de første spilleautomatene av den nye, "snille" typen etter at de gamle ble forbudt i fjor, men ikke alle tror på effekten av de nye maskinene.

Må fjernes helt

De nye spilleautomatene vil se slik ut.

Slik vil de nye spilleautomatene fra Norsk Tipping se ut.

Foto: Norsk Tipping

En av dem er André Voltersvik fra Sarpsborg.

Han tror at de nye spilleautomatene fra Norsk Tipping vil føre til nye og flere spilleavhengighetsproblemer over hele landet.

- Man får ikke spilt så stort på de nye automatene, men folk får jo uansett spilt. Det beste hadde vært om de ble fjernet helt. Jeg tror folk bare kommer til å bruke mere tid på å spille, sier André Voltersvik.

Har erfaring

Voltersvik er tidligere fagforeningsleder ved Glomma Papp i Sarpsborg, og for snart ti år siden tok han et initiativ for å få bukt med spilleavhengighet blant de ansatte ved bedriften.

- Vi så at flere av medlemmene i foreningen slet med spilleproblemer. Det merket vi blant annet ved at de ville ha utbetalt lønn og feriepenger på forskudd og ofte var borte fra jobben, sier Voltersvik.

Han understreker også at myndighetene er nødt til å gå bredere ut for å komme spilleproblemene til livs.

- Bingoautomater har tatt over mye av markedet. Og ikke minst spilling på Internett har blitt et problem, sier Voltersvik.

- Helt annen type

Kultur- og kirkeminister Trond Giske har imidlertid troen på de nye "snille" automatene. Ingen klirrende mynt, ingen blinkende farger eller høye lyder er oppskriften som skal hindre spillerne i å bli hekta.

- De nye spilleautomatene fra Norsk Tipping er en helt annen type enn de gamle, har Giske uttalt til NRK tidligere.

En undersøkelse foretatt av Visendi for initiativet Ansvarlig Spill har også tidligere vist at tre av fire nordmenn tror at de nye spilleautomatene fra Norsk Tipping vil føre til økte spilleproblemer.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sarpsborg Sharks til semifinale

    Innebandyklubben Sarpsborg Sharks har sikret seg en plass i semifinalen i sluttspillet. Sarpingene slo Tunet 7–4 i Skjeberghallen i formiddag, og sikret med det den tredje seieren i kvartfinalen, som spilles som best av fem kamper. I semifinalen møter Sarpsborg Greåker, mens Slevik skal spille mot Sveiva.

  • Over 12 000 dårlige betalere

    7,3 prosent av folk i Østfold har en eller flere inkassovarsler eller andre betalingsanmerkninger. Det viser tall fra betalingsselskapet Lindorff, offentliggjort av Dagsavisen. Bare Finnmark har en høyere andel enn Østfold. I de fire største kommunene har til sammen 12 407 personer en total gjeld med anmerkninger på nesten 1,6 milliarder kroner.