NRK Meny
Normal

Tror ikke på «snille» automater

De nye «snille» spilleautomatene fra Norsk Tipping er ikke redningen for de spilleavhengige, mener tidligere fagforeningsleder.

Spilleautomat
Foto: Heiko Junge, Junge, Heiko / NRK

I løpet av sommeren og høsten lanseres de første spilleautomatene av den nye, "snille" typen etter at de gamle ble forbudt i fjor, men ikke alle tror på effekten av de nye maskinene.

Må fjernes helt

De nye spilleautomatene vil se slik ut.

Slik vil de nye spilleautomatene fra Norsk Tipping se ut.

Foto: Norsk Tipping

En av dem er André Voltersvik fra Sarpsborg.

Han tror at de nye spilleautomatene fra Norsk Tipping vil føre til nye og flere spilleavhengighetsproblemer over hele landet.

- Man får ikke spilt så stort på de nye automatene, men folk får jo uansett spilt. Det beste hadde vært om de ble fjernet helt. Jeg tror folk bare kommer til å bruke mere tid på å spille, sier André Voltersvik.

Har erfaring

Voltersvik er tidligere fagforeningsleder ved Glomma Papp i Sarpsborg, og for snart ti år siden tok han et initiativ for å få bukt med spilleavhengighet blant de ansatte ved bedriften.

- Vi så at flere av medlemmene i foreningen slet med spilleproblemer. Det merket vi blant annet ved at de ville ha utbetalt lønn og feriepenger på forskudd og ofte var borte fra jobben, sier Voltersvik.

Han understreker også at myndighetene er nødt til å gå bredere ut for å komme spilleproblemene til livs.

- Bingoautomater har tatt over mye av markedet. Og ikke minst spilling på Internett har blitt et problem, sier Voltersvik.

- Helt annen type

Kultur- og kirkeminister Trond Giske har imidlertid troen på de nye "snille" automatene. Ingen klirrende mynt, ingen blinkende farger eller høye lyder er oppskriften som skal hindre spillerne i å bli hekta.

- De nye spilleautomatene fra Norsk Tipping er en helt annen type enn de gamle, har Giske uttalt til NRK tidligere.

En undersøkelse foretatt av Visendi for initiativet Ansvarlig Spill har også tidligere vist at tre av fire nordmenn tror at de nye spilleautomatene fra Norsk Tipping vil føre til økte spilleproblemer.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vil støtte litteraturhus

    Litteraturhuset i Fredrikstad bør få en støtte på 300 000 kroner til driften neste år. Det mener et flertall i kultur- og næringskomiteen i fylkeskommunen. Fylkesutvalget skal avgjøre saken i dag.

  • Fortsetter gjerne på toppnivå

    Ole Heieren Hansen vil fortsette med fotball på toppnivå, selv om han ikke har fått ny kontrakt med Sarpsborg 08. Det sier han selv til NRK. Heieren Hansen har spilt i Sarpsborg 08 siden klubben ble stiftet i 2008, men etter denne sesongen er det slutt.