NRK Meny
Normal

Trolig svensk ulvejakt i 2010

Mye tyder på at svenskene drar ut på ulvejakt i januar neste år. - Kan ha en gunstig effekt på den norske ulvestammen, sier viltforvalter.

Ulv

Ulven i Sverige lever farlig. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Løchen, Per / SCANPIX

Naturvårdsverket regner med å fatte et vedtak om ulvejakten før jul.

Historisk jakt

- Denne jakten er på en måte litt historisk siden vi ikke har hatt denne type lisensjakt på ulv på veldig lenge, sier Susanna Löfgren, sjef for viltforvaltningsenheten i Naturvårdsverket, til Sveriges Radio

Naturvårdsverket ser nå på mulige jaktformer. - Vi har stilt en rekke spørsmål til forskere om hvordan jakten kan gjennomføres, sier Löfgren.

30-40 ulver

Diskusjonen om hvor mange ulver som skal skytes under jakten, foregår fremdeles.

- Forskerne holder fortsatt på å regne på det, men trolig blir det i størrelseorden 30-40 ulver i hele Sverige, sier Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent i Värmland og rovdyrsansansvarlig i det svenske jegerforbundet til Sveriges Radio.

I tiden fram til den eventuelle jakten vil jegerne få opplæring i hvordan de skal jakte på ulv.

- Gunstig for den norske ulvestammen

Åsmund Fjellbakk

- Vi kan få en skyere ulvestamme, tror viltforvalter i Østfold, Åsmund Fjellbakk.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

En svensk ulvejakt kan også få innvirkning på den norske ulvestammen.

- På langsikt vil det sannsynligvis bety at vi vil få en skyere ulvebestand, sier viltforvalter i Østfold, Åsmund Fjellbakk.

- De dyra som ikke blir skutt i jakta, kan ha fått en negativ erfaring med at de oppdager at folk er etter dem. Jeg tror de fleste setter pris på at ulven har en relativt stor skyhet for mennesker, sier Fjellbakk.

Les også:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Skoler får mobbekritikk

    I to mobbesaker som er meldt inn til fylkesmannen i Østfold, har ikke skolen gjort nok for å få slutt på mobbingen. Ifølge Utdanningsdirektoratet ble det meldt inn 24 mobbesaker fra skolene i Østfold i siste kvartal i fjor og de fleste er ennå under behandling.

  • Skal sjekke hus med trafikkstøy

    Omkring to tusen boliger i Østfold er utsatt for så mye trafikkstøy at Statens vegvesen må vurdere nærmere om noen av dem må støyisoleres. Det viser en kartlegging vegvesenet har gjort. Nesten alle disse boligene ligger i de fire største byene. Vegvesenet skal først luke ut åpenbare feil, sier sjefingeniør i vegavdelingen Østfold, Jan Antonsen.