NRK Meny
Normal

Ingen vårflom i sikte

Til tross for store mengder snø i fjellet, ligger det ikke an til store vannføringer i Østfold denne våren.

Sarpsfossen vårflom 2013

Vårflommen 2013. Slik blir det neppe i år.

Foto: Ketil Strebel


Til tross for store mengder snø i fjellet, ligger det ikke an til at det blir en flom-vår i Østfold. Det forteller Knut Ola Aamodt som er hydrolog ved NVE. For selv om det er mye snø på fjellet, så er det lite snø under 500 meter, forteller hydrologen;

- Det ligger mye snø i fjellet, men det ligger veldig lite snø under 500 meter.

Knut Ola Aamodt, vakthavende hydrolog i NVE.

Knut Ola Aamodt, hydrolog i NVE.

Foto: Hilde Harket / NVE

- Snøen er konsentrert om de høyereliggende fjellområdene. Samlet blir det et mindre areal som kommer til å bidra med snøsmelting.

Så det ligger ikke an til en flomvår i Østfold?

-Vi ser ikke for oss det enda i alle fall, vi gjør ikke det.

Rolig i Glomma nå

For øyeblikket er det relativt lave vannføringer i Glomma og prognosene fremover for hele Glomma er synkende vannføringer i de nærmeste par ukene.

- Det er først når vi kommer et godt stykke ut i mai vi ser en viss stigning igjen. Da forventer vi at det begynner å smelte i de høyereliggende strøkene.

- Vansjø har ligget veldig høyt i vinter, men der har det vært tappet det som kan tappes. Nå ligger Vansjø helt normalt, og det er ikke noe snø i Vansjø sitt nedbørfelt som vi forventer kan bidra med noe som helst. Så da er det eventuelt et skikkelig styrtregn som kan skape vannføringer , men det ser vi ikke for oss på lang sikt, forteller Knut Ola Aamodt.

Flom i Sarpsborg
Foto: Tomas Berger/NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Tiltalt for at Fredrikstadmann døde

    To menn er tiltalt i forbindelse med at en Fredrikstad-mann døde i Bergen i fjor sommer, skriver Bergensavisen. De to er tiltalt for å forlatt mannen i hjelpeløs tilstand i en leilighet. Begge nekter straffskyld. – Min klient visste ikke at den nå avdøde var hjelpeløs. I så fall ville han aldri ha forlatt ham, sier en av forsvarerne, advokat Jannicke Keller-Fløystad, til Bergens Tidende.

  • Fem Blått Flagg-strender i Østfold

    Fem av årets 17 Blått Flagg-strender i landet ligger i Østfold, tre av dem i Moss. Blått Flagg er en internasjonal sertifisering som betyr at stranda tilfredsstiller strenge miljø, vannkvalitets- og sikkerhetskrav. Strendene er Sjøbadet, Tronvikstranda og stranda i Nesparken i Moss, Foten i Fredrikstad og Kroksand i Hvaler.

    Sjøbadet i Moss
    Foto: Espen Torgersen / NRK