Trodde det var en bombeeksplosjon

Sakineh Barhemat satt i stua og så på TV da siloen på Borregaard eksploderte natt til lørdag. – Jeg ble redd og tenkte at det var en bombeeksplosjon, sier hun.

Eksplosjon Borregaard-2

Flere av beboerne i nærområdet til Borregaard fikk seg en støkk da den ene siloen eksploderte kl 22.44 natt til lørdag.

Foto: Victoria Ose / NRK

Huset til Barhemat ristet da siloen på Borregaard eksploderte i natt.

– Jeg gikk ut etter smellet sammen med flere naboer, og vi var redde alle sammen, sier Sakineh. Hun var alene hjemme og skjønte ikke hva som hadde skjedd før dagen etter.

– Først på morgenen i dag leste jeg at det var en brann på Borregaard, sier hun.

– Katten fløy en halv meter

Ole Johanson bor også i nærområdet og fikk en høylytt start på tilværelsen i nabolaget.

Eksplosjon Borregaard, 3

Lørdag ettermiddag brenner det fortsatt i siloene på Borregaard.

Foto: Victoria Ose / NRK

Han flyttet nemlig inn for to uker siden og skvatt til da det smalt i natt.

– Det var et skikkelig drønn. Katten fløy en halv meter over gulvet. Da jeg gikk ut så jeg at det røyk kraftig fra Borregaard. Vi trodde det var en gasseksplosjon, sier Johanson.

Han forteller om et påfølgende kaos med brannbiler og politibiler, men hverken han eller noen av naboene ble varslet av politiet om det som hadde skjedd.

Nabo Borregaard

Ole Johanson flyttet til nabolaget for to uker siden. Han bodde før i et rolig skogsområde og skvatt til av eksplosjonen.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

– Vi fikk ingen informasjon fra politiet. Jeg oppsøkte dem selv på gata. Da fikk vi beskjed om at brannvesenet ville at vi skulle holde oss innendørs på grunn av trefilsen som kunne treffe oss. Det var litt skummelt, sier han.

Har stengt deler av produksjonen

Lørdag ettermiddag er fylkesvei 118 igjen stengt av politiet fordi de frykter deler fra siloen kan blåse av.

Kommunikasjonssjef ved Borregaard, Tone Horvei Bredal kan foreløpig si lite om hvilke konsekvenser eksplosjonen vil få for bedriften.

– Det ulmer fortsatt i siloene, men vi har heldigivs fått kontroll over brannen. Det er treflis i siloene som brenner godt, det tar lang tid å slukke, sier Horvei Bredal.

Borregaard har delvis stengt av produksjonen, men hvor stor del kan hun ikke kommentere. Produksjonen som ikke påvirkes av eksplosjonen går som normalt.

Kommunikasjonssjef Tone Bredal ved Borregaard

Kommunikasjonssjef Tone Horvei Bredal forteller at de jobber på spreng for å få slukket brannen i siloene og at det vil ta dager før de har oversikt over hvilke konsekvenser eksplosjonen vil få.

Foto: Tomas Berger / NRK

– Vi må bruke noen dager på å kartlegge hva som har skjedd, skadeomfanget og eventuelt hvilke konsekvenser det vil få for produksjonen, men vi er forsikret både når det gjelder utstyr og eventuelt tap av produksjon, sier hun.

Hun vil ikke kommentere hvor lenge de kan holde deler av produksjonen stengt før bedriften begynner å tape betydelig på det.