NRK Meny
Normal

Støyrapport forsinker Rygge-avgjørelse

Det er miljøverndepartementet som forsinker avgjørelsen om Rygge får ha utvidede åpningstider.

Moss Lufthavn Rygge

Moss Lufthavn Rygge

Foto: Øystein S Paulsen Luftforsvaret

statssekretær Steinulf Tungesvik, samferdselsdepartementet

Statssekretær Steinulf Tungesvik i samferdselsdepartementet.

Foto: Samferdselsdepartementet

Det sier statssekretær Steinulf Tungesvik i samferdselsdepartementet.

Denne saken behandles på regjeringsnivå etter at Luftfartstilsynet i oktober sa nei til flygninger før klokken 07:00 og etter klokken 23:00 fra Rygge.

Ifølge ledelsen ved lufthavnen er det ingen selskaper som vil ha fly stasjonerte permanent på flyplassen hvis ikke disse åpningstidene utvides.

- Vi var for optimistiske

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete sa mandag denne uken at en avgjørelse om en tilatelse til utvidede åpningstider ville komme før helgen.

Det skjedde ikke, og ifølge statssekretær Steinulf Tungesvik i samferdselsdepartementet, er det miljøverndepartementet som trenger mer tid for å godkjenne en avgjørelse.

- Vi var litt for optimistiske på mandag da vi varslet at vi ville komme i mål med et vedtak før helga, men vi har altså ikke kommet helt i mål.

- Miljøverndepartementet ønsker lengre tid på å gå gjennom denne saken, særlig med tanke på den nye støyberegningen fra Sintef, som kom rett før forrige helg, sier Tungesvik til NRK sent fredag kveld.

Ikke strid som stanset avgjørelse

Statssekretæren vil ikke gå med på at det er en intern politisk dragkamp som er årsaken til at avgjørelsen er utsatt. 

- Konkurransen med Gardermoen er kontrollert gjennom konsesjonen hvor det er satt et trafikktak for Moss lufthavn Rygge, derfor er ikke det noe problem. Det som stanset avgjørelsen nå var at miljøverndepartementet trengte mer tid.

- Jeg har forståelse for at folk er utålmodige i Østfold. Men nå er det altså ikke lenger enn en uke siden den den nye støyrapporten fra Sintef var klar, sier Tungesvik.

Tar tid å endre standpunkt

- Betyr det at det ikke eksisterer noen strid mellom politiske krefter i Arbeiderpartiet som kjemper mot Rygge til fordel for Gardermoen, og Rygge-entusiaster? 

- At det hele veien har vært en diskusjon om opprettelsen av Rygge er det ingen tvil om.

- Østfoldinger må også ha forståelse for at det er mange som har hatt behov for tid, for å endre standpunkt fra 1990-tallet, hvor en så for seg en hovedflyplass for Østlandet på Gardermoen, sier Tungesvik

- Det tar tid å få en sameksistens mellom Gardermoen, Rygge, og Torp på andre siden av fjorden. Men det er det vi nå skal få på plass. Og det har jeg stor tro på at vi skal greie på en utmerket måte.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Advarer mot farlige strømskap

    Strømselskapet Hafslund advarer mot ødelagte og farlige strømsfordelingsskap langs veiene. Etter store mengder snø på Østlandet har flere skap blitt ødelagte etter snøbrøyting, ifølge kommunikasjonssjef Morten Schau i Hafslund.