NRK Meny
Normal

Trenger ikke sykehuset til mottak

Tilbød UDI flere hundre mottaksplasser, men UDI trenger ikke flere.

Sykehuset Østfold Fredrikstad
Foto: Camilla Næss / NRK

UDI takker nei til et midlertidig asylmottak i det gamle sykehuset i Fredrikstad. Nordic Holding Group, som har kjøpt sykehusbygget, har tilbudt UDI flere hundre mottaksplasser etter at sykehuset flytter ut til uka. Men UDI mener de nå har dekket behovet for akuttplasser i Østfold.

Jon-Ivar Nygård

Ordfører i Fredrikstad Jon-Ivar Nygård skulle gjerne sett at det ble et midlertidig mottak i loaklene til sykehuset i byen.

Foto: Camilla Næss / NRK

Therese Bergwitz-Larsen

Therese Bergwitz-Larsen, seniorrådgiver i kommunikasjonsstaben i UDI, sier de har nok midlertidige mottaksplasser i Østfold nå.

Foto: UDI
Ordføreren i Fredrikstad er skuffa. Han mener det gamle sykehuset hadde vært et godt alternativ.

– Vi mener at alle må bidra for å løse den akutte situasjonen som er nå, og sykehuset i Fredrikstad er et bygg som blir ledig, har kapasitet og har en infrastruktur som kan brukes til det formålet, sier ordfører Jon-Ivar Nygård, men legger til at det i såfall måtte blitt et midlertidig mottak da området er regulert til boliger.

– Kan endre seg

UDI har lett med lys og lykte etter passende steder å opprette akutte asylmottak. Nordic Holding Group satt opp døra for flere hundre midlertidige plasser på syehuset i Fredrikstad som i disse dager tømmes for folk og utstyr, men UDI takker altså nei.

– Vi har avslått tilbudet fordi vi per i dag har dekka behovet vårt for akuttplasser i Østfold og nå primært jobber med å opprette ordinære mottak, forklarer Therese Bergwitz-Larsen, seniorrådgiver i kommunikasjonsstaben i UDI, men legger til at dette er vurderinger de gjør fortløpende, og at ting kan endre seg slik at steder de takker nei til nå kan bli aktuelle senere.

- Dumt hvis asylantene må bo et dårligere sted

Advokat Mats Mæland, som representerer eierne av byggene, forstår behovet for permanente mottak, men synes likevel det er synd.

– Vi har sengeplasser, toaletter og det meste man trenger til et mottak, så det er jo dumt at høyblokkene blir stående tomme mens asylsøkerne kanskje innkvartes på dårligere steder, sier Mæland.

Trenger ikke flere mottaksplasser i Østfold, sier UDI

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: