NRK Meny
Normal

Trekantsamarbeid kan redde Månen

Avtroppende festningsforvalter Øystein Andersen i Forsvarsbygg vil jobbe videre med kulturplanene til festivalens frontfigur Jimmy Olsen.

Øystein Andersen

Øystein Andersen er snart ferdig som festningsforvalter i Gamlebyen, men mener Forsvarsbygg, månefestivalens arrangører og kommunen har mye å snakke om når det gjelder fremtiden.

Foto: Marianne Løkkevik Ekeberg / NRK

Øystein Andersen gir seg som festningsforvalter om kort tid. Beskjeden han på vei ut døra er at Månefestivalen på langt nær er en saga blott, slik frontfigur og medeier i arrangørfirmaet Gamlebyen Festivaldrift AS Jimmy Olsen i går sa kan bli en av konsekvensene av at Forsvarsbygg snart må få noen inn i tomme lokaler til å generere leieinntekter.

Forsvarsbygg trenger leieinntekter

Jimmy Olsen sa til NRK i går at nye kulturinstitusjoner bør inn i lokalene etter at flere har flyttet ut av Gamlebyen. Noe må nemlig inn og generere leieinntekter for Forsvarsbygg. Og som Jimmy selv antydet i går, så får de neppe private leietakere med på klausuler om å ta med seg og sitt ut av Tøihuset store deler av juli måned, når Månefestivalen trenger plassen.

– Hadde jeg drevet privat bedrift, hadde jeg ikke gitt Månen tre ukers fri tilgang til sine lokaler. Det er fullt forståelig, sa Jimmy Olsen i går.

Les mer:

Månefestivalen

Det springende punkt er hva Tøihusets bygg skal fylles med de 11 månedene i året som ikke Månefestivalen trenger plass – og om det kan samkjøres med festivalens behov.

Foto: Nina Marie Askim / NRK

Noen må snakke sammen

Andersen ser for seg lokalene i Gamlebyen som et nav i en større, mer strukturert og langsiktig kultursatsing, og planene som er under utvikling nå er et godt startpunkt, mener han.

– Jimmy har lagt fram forslag om hvilke typer aktivitet han kunne ønske å ha der, som han mener fremmer barn, unge og kultur, sier Andersen.

– Så da syns jeg han skal få jobbe videre med det, brette det litt ut og få med seg flere aktører.

Fokuset er de tre relevante parter, mener Andersen.

– Vi har et konsept Jimmy kan drive framover. Og så har vi kommunen, som sikkert kan gå inn og sørge for at dette blir gjennomført hvis det er tilrettelagt – og så kommer forsvarsbygg.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Døde etter drukningsulykke

  En 85 år gammel mann døde av skadene han fikk etter en drukningsulykke i Rygge tirsdag kveld, melder Moss avis.

  Det var vitner som oppdaget at mannen lå livløs i vannet og startet hjerte- og lungeredning.

  Drukningsulykke i Rygge
  Foto: Silje Marie Hove/Moss Avis
 • Ber om varetekt etter brann

  Politiet ønsker å varetektsfengsle mannen i 40-årene som ble pågrepet mistenkt for å ha startet brannen i en bygård i Mysen natt til i går. Mannen har samtykket i varetektsfengslingen. Åtte personer i bygget måtte evakueres og huset fikk store skader i brannen.
  Politiadvokat Anne Langseth sier mannen er siktet for grovt skadeverk.

  Brann i bygård i Mysen
  Foto: Heidi Gomnæs/NRK