NRK Meny
Normal

Tregt hyttemarked i Østfold i sommer

Hytteprisene i Østfold sank ti prosent i sommer. Det tar fire ganger så lang tid å få solgt hytta nå, enn det gjorde for bare noen år siden.

Hytte under takst

Hytteprisene i Østfold sank ti prosent i sommer. Det tar fire ganger så lang tid å få solgt hytta nå, enn det gjorde for bare noen år siden.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

Hytter ved sjøen i Østfold har blitt billigere. Prisene falt ti prosent i sommer og hyttene er tyngre å selge enn før. Kjøperne har blitt mer kresne.

– Det er beliggenhetene som avgjør prisen i all hovedsak. Det har blitt betydelig vanskeligere å selge de hyttene som ikke har alle de fasislitetene som hovedsakelig yngre mennesker som kjøper hytter, ønsker seg, sier leder i eiendomsmeglerforeningen i Østfold Amund Hermansen.

Les også: – Vil heller ha hytte i utlandet

Les også: Pristigning på 92 prosent

Hytte på Hvaler
Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Prisnivået har falt

Flere hyttekjøpere vil ha innlagt vann og avløp og et godt kjøkken. Standarden skal ligne mer på det hjemme. Tallene fra sommersesongen er tydelige - snittprisen på ei hytte ved sjøen i Østfold sank fra 2,9 millioner i fjor til 2,6 millioner i år. Og mens kravene fra kjøperne øker - har selgerne også høye forventninger - da kræsjer det, sier megler Amund Hermansen.

– Selgerne sitter og sammenligner ofte eiendommene sine med objekter som har blitt solgt tidligere år, uten å ta innover seg at prisnivået faktisk har falt ganske kraftig de siste fem årene på hytter. Mens kjøperne sitter på den andre siden av bordet, og venter kanskje på at prisene skal falle enda mer. Det gjør at markedet blir tregt, fortsetter han.

Hyttemarkededet har vært dårlig i sommer i forhold til de siste årene. Da snakker Hermansen om hytter ved sjøen i Østfold, fra Jeløya i nord til svenskegrensa i øst.
Han forteller om mye skepsis blant folk flest, både blant selgere og kjøpere.

Les også: Strømstads meglere på svensktoppen

Les også: Strømstads meglere på svensktoppen

Mange ser til Europa

– Hytteselgerne konkurrerer med sør-europa, svenskekysten også, selv om prisnivået der også har blitt relativt høyt de siste årene, og det stort sett er nordmenn som kjøper der. Vi hadde jo sett for oss at de som har flyktet til Sverige tidligere skulle komme tilbake til Norge nå, og det har de delvis gjort. Men andelen yngre hyttekjøpere som ser nedover i Europa, er også stor.

Gjennomsnittshytta gikk for 2,9 millioner i fjor, mens i år har den gått for 2,6 millioner. Prisnedgangen på 10 prosent fra i år til i fjor er ganske klar.

– Nedgangen henger sammen med at selgerne må jekke ned forventningene ganske kraftig. Mye går under prisantydning. 65 prosent av hyttene som blir solgt, går under prisantydning. Og det tar i snitt 85 dager å selge en hytte. For bare noen år siden, solgte man en hytte på 22 dager i snitt.

– Mange ser etter fritidsboliger i utlandet. Tilgjengeligheten og det faktum at det er lettere å komme seg utenlands for en billig penge, spiller inn. Flyplassen i fylket er positiv for boligprisene i fylket. Likevel er det slik, at hyttemarkedet langs Østfoldkysten alltid være attraktivt, avslutter Hermansen.

Les også: Hyttesalget trues av Syden-boliger

Les også: Hyttesalget stuper i Strömstad – nordmenn reiser heller til Syden

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: