Hopp til innhold

Tre faretegn på radikalisering

Nye rutiner skal avdekke voldelig ekstremisme og radikalisering.

IS-krigere i Raqqa i Syria

STOPPE RADIKALISERING: Østfold er det fylket i landet som har flest IS-krigere. Fredrikstad har iverksatt flere tiltak for å avdekke radikalisering.

Foto: Uncredited / Ap

Politiet vet om sju som har reist fra Fredrikstad til Syria for å krige. Det har fått varselklokkene til å ringe hos kommunen. Nå sender de ut en liste over faresignal man skal se etter hvis man mistenker radikalisering.

Det er viktig å vite at det er flere grunner til at unge mennesker nærmer seg voldelig ekstremisme

Anne-Kari Sønsterød

– Både i barnehager og i skoler har vi fått tilbakemeldinger om uttalelser der barna sier at de skal ta de slemme og de skal krige mot dem når de blir store. Når pedagogen har spurt hvem de slemme er, har de svart det er en mann som ser sånn og sånn ut, forteller Anne-Kari Sønsterød, som er koordinerer forebygging i kommunen.

– Lytt til uttalelser og ytringer

Eksperter mener forebygging allerede bør starte i barnehagen, og derfor sendes de nye rutinene ut til skoler, barnehager, idrettslag og frivillige organisasjoner.

Anne-Kari Sønsterød

FØLG MED: En gruppe som jobber med forebygging i Fredrikstad kommune sender ut informasjon om hva man skal se etter. Anne-Kari Sønsterød er en av dem som jobber med tiltak i kommunen.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Hvis man jobber i barnehage eller skole så er det viktig at man vet hva man skal gjøre ved bekymring, sier hun.

– Hva bør man se etter?

– Det er flere ting, sier hun:

1. Uttalelser og ytringer

Uttalelser og ytringer om intoleranse, fiendebilder, hat/hatretorikk, sympati for avskaffelse av demokrati, legitimering av vold og trusler.

2. Interesser, utseende og symbolbruk

Interesser, utseende og symbolbruk som kan handle om å endre klesdrakt og utseende, søke etter ekstremistisk materiale på nett, benytte symboler knyttet til ekstremistiske idealer og organisasjoner, droppe ut av skolen og slutte med fritidsaktiviteter.

3. Venner og sosiale nettverk

Endrer eller bytter omgangskrets, omgås personer som er kjent for ekstremisme, omgår grupper der det utøves vold eller annen kriminell virksomhet, er medlem av ekstremistiske grupper, nettverk eller organisasjoner.

Direktekontakt med politiet

– Det er viktig å vite at det er flere grunner til at unge mennesker nærmer seg voldelig ekstremisme, men ofte henger det sammen med psykisk sårbarhet, identitetskonflikt og konspirasjonsteorier. I tillegg til at man føler seg utenfor, forklarer hun.

Hvis man er bekymret er det viktig å snakke med ledere i skoler og barnehager. Det oppfordres også til å ta kontakt med foreldre. Hvis man mistenker at unge er i en prosess som kan føre til radikalisering, har kommunen opprettet en egen dialog med politiet, som tar saken videre til PST hvis nødvendig.