NRK Meny
Normal

Tordenskiold vender tilbake

Tordenskiold og hans soldater kommer til Hvaler og Fredrikstad til sommeren. Slaget i Dynekilen hvor sjøhelten ødela en svensk transportflåte med kanoner til Karl den 12, skal gjenskapes på Isegran i Fredrikstad, på Skjærhalden og i Dynekilen.

Fredrikstad og Hvaler skal ha 300-års jubileum for Tordenskiold.

Siden 90-tallet har det i Stavern vært markeringer av Tordenskiold og slaget i Dynekilen, og de slår på stortromma i slutten av juli. Nå vil også Hvaler og Fredrikstad markere 300-års jubileet for sjøhelten.

Kyrre Sæther

Prosjektleder Kyrre Sæther håper at de klarer å gjenskape atmosfæren som var på den tiden da Tordenskiold var i Østfold.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

– Tordenskiold var i Fredrikstad flere ganger. Han skrev 209 brev her i fra. Han ble rodd inn her og var ute etter mannskap, et drevent mannskap som kunne fikse opp i båtene under strid. Og han var selvfølgelig inne og sjekket varene i Gamlebyen, både på drikkesiden og kvinnesiden. Det er utvilsomt, sier Kyrre Sæther, prosjektleder for Tordenskioldjubileet.

Sterk lokal tilknytning

Det er den lille foreningen Orlogstasjon Isegran av 1684 med seks medlemmer som på en pressekonferanse i dag kunne fortelle om planene de har med Tordenskjold jubileet til sommeren.

– Vi lager dette jubileet fordi Tordenskiold har sterk lokal tilknytning. Han trakk hit etter slaget i Dynekilen med fregatten Stenbukken, og han trakk også andre båter hit for å befeste stillingen til Fredrikstad, sier han.

Mange frivillige

Dette skjer 8. og 9 Juli. 170 frivillige vil være med på moroa og det vil bli så tidsriktig som det er mulig å få til.

– Vi har grupper som er historiske som vil ha historiske drakter på seg. Båter har vi jobbet veldig med, vi klarer ikke alltid å få tidsriktige båter. Det finnes et fåtall som er kopier fra den gangen. Men vi håper at arrangementet skal skape en atmosfære som gjør at man kan oppleve noe av den tiden.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Underskudd i barnehageetaten

    Barnehageetaten i Fredrikstad fikk et underskudd på nesten 12 millioner kroner i fjor, skriver Fredriksstad Blad. En av årsakene til underskuddet er at stadig flere foreldre velger barnehager i andre kommuner. Det er en økning av barn med barnehageplass særlig i Sarpsborg.

  • Fire til legevakt etter ulykke

    To personbiler var involvert i en trafikkulykke på Saltnesveien i Fredrikstad ved 23-tiden i går kveld. Fire personer ble kjørt til legevakt for sjekk, men ingen var alvorlig skadd ifølge politiet.