NRK Meny
Normal

Tør ikke budsjettere med nye kraft-millioner

På 15 år melket Østfold-kommunene mer enn tre milliarder ut av Østfold Energi. Nå er krana skrudd igjen – og det vil merkes.

Brekke kraftstasjon, Halden

MELKEKU: Kraftstasjonen på Brekke i Halden og de andre anleggene til Østfold Energi har gitt store inntekter til fylkeskommunen og de 13 eierkommunene. Nå er festen over.

Foto: Østfold Energi

Siv Jacobsen

MÅ SPARE: Fylkesvaraordfører Siv Henriette Jacobsen tror de reduserte inntektene til fylkeskommunen vil merkes.

Foto: Espen Torgersen / NRK

– Vi har ikke noen måte å kompensere dette på. Vi må ta ned aktivitet og drift, sier Siv Henriette Jacobsen (Ap).

Som fylkesvaraordfører har hun og de andre politikerne i distriktet nytt godt av store summer med kraftpenger hvert eneste år. Fylkeskommunen er største eier i Østfold Energi, som har strødd om seg med mer enn tre milliarder kroner i utbytte på 2000-tallet.

Men nå er det magre år i kraftbransjen.

Må kutte

Tidligere i år ble det kjent at 2016 blir det første året da det ikke er noe utbytte å betale ut fra kraftselskapet.

Heller ikke i årene som kommer er det utsikter til penger. Dermed tør ingen av de største eierne å budsjettere med inntekter fra Østfold Energi det kommende året.

– Styret i Østfold Energi har varslet en slik utvikling, og vi har en plan for å klare oss uten. Men når det kommer i tillegg til at staten reduserer overføringene til fylkeskommunen, så blir det ganske tøffe tak for oss, sier Jacobsen.

Kulturfond blir tappet

Sindre Martinsen Evje

HAR SPART: Sarpsborg-ordfører Sindre Martinsen-Evje tør ikke å satse på at det kommer penger fra Østfold Energi de nærmeste årene.

Foto: Tomas Berger

En annen stor eier er Sarpsborg kommune. Tidligere ble utbytte fra Østfold Energi budsjettert inn i driften av kommunen. De senere årene har imidlertid pengene blitt spart i et fond.

Ordfører Sindre Martinsen-Evje forteller at kulturfondet har gitt lag og foreninger muligheten til å realisere prosjekter som ikke får tippemidler.

Fortsatt er det noe penger igjen i fondet, men det kan gå tomt dersom det ikke spyttes inn mer penger.

Fondet har betydd mye for fotballag, korps, speideren og så videre. Min anbefaling til bystyret i Sarpsborg er at vi ikke budsjetterer med inntekter fra Østfold Energi til drift, men setter det inn på fondet dersom det skulle komme noe utbytte, sier ordføreren.

Han trekker parallellen til en kjent bibelhistorie når han skal beskrive det som nå skjer.

– Josef, som var faraos drømmetyder, fortalte at det skulle komme syv gode år i Egypt, hvor man sparte kornet til syv uår som skulle komme senere. Moralen er at man må sette av overskudd på fond, og ikke bruke det i driften, sier han.

Lavere kraftpris

Kommunikasjonsrådgiver Tone Sundnes Reiten i Østfold Energi forteller at spotprisen på kraft er mer enn halvert på fem år, og at det er hovedforklaringen på det krympede overskuddet.

– Vi forventer at dagens lave prisnivå vil vedvare frem mot 2020, noe som vil føre til svake resultater for selskapet. Vi har som mål å betale utbytte i tråd med den vedtatte utbyttepolitikken, men ser at det kan være krevende under dagens prisutsikter, sier hun.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Trafikkulykke i Ullerøy

    Trafikkulykke rv. 110 ved Ullerøy i Sarpsborg. En lastebil og en personbil har kollidert på riksvei 110 i Ullerøy. En bilfører som klager på smerter i skulderen tas hånd om av ambulansepersonell, melder politiet på Twitter.

  • Slutt på minibussruter

    Nå blir det snart slutt på minibussrutene i Fredrikstad, det melder Fredriksstad Blad.
    Fra 25. juni vil minibussrutene erstattes av busstilbudet Flexx. Flexx er et tilbud hvor kunden kan bli hentet hjemme, men det krever forhåndsbestilling.