NRK Meny
Normal

Tømte kontoret for sakspapirer

Flere opplever at de har betalt en høy pris etter å ha utfordret makthaverne i Halden.

Halden kommune rådhuset
Foto: Rainer Prang / NRK

Det er Kommunal Rapport som i dag bringer historiene om dem som har forsøkt å utfordre makta i Halden - ingen kom noe særlig godt fra det..

Øyvind Johannessen som var havnesjef i Halden fra 1989 til 2005, opplevde at politikerne i Halden forsøkte å bruke havnekassa til annet enn havneformål, noe som er i strid med havneloven.

Blant annet sendte de havna regning på leie av bygninger havna selv eide.
– Jeg nektet å betale og kontaktet Kystverket, som ga meg medhold, forteller Johannessen til Kommunal Rapport.

LES OGSÅ:

Ble sykemeldt

Men han fikk etterhvert merke det på kroppen at han hadde kjempet mot politikerne.

– Det ble veldig ubehagelig. Jeg mistet matlysten og nattesøvnen, fikk en infeksjon og holdt på å bukke under. Legen sa jeg hadde mistet alt immunforsvar på grunn av stress, forteller Johannessen.

Mens han var sykmeldt, ble havna underlagt teknisk etat og kontoret hans tømt for sakspapirer. Johannessen beholdt tittelen, men ble fratatt all myndighet.

LES OGSÅ:

Ble upopulær

Men Johannessen er ikke alene.

Svein Syversen valgte i 1997 å si opp jobben som miljøvernsjef på grunn av vanskelige arbeidsforhold.

– Jeg ble upopulær fordi jeg tok opp ting. Svein Olaussen, som var varaordfører, skulle selv ta seg av tingene. Plutselig ble stillingen min lagt under økonomisjefen, uten forklaring. Etter hvert følte jeg meg helt isolert, forteller Syversen.

Våren 1998 ble han engasjert som privat konsulent for et Interreg-prosjekt for Halden, Aremark og svenske Dals Ed kommuner.

Alt samme høst ble han tatt av prosjektet. Han gikk til sak og ble i Halden tingrett mars 1999 tilkjent erstatning.

Mottok trusler om natta

Fagforbundets leder, Kirsti Rørmyr, fortalte i oktober 2003 til Halden Arbeiderblad om gjentatte nattlige telefontrusler mot henne selv og flere kvinnelige fagforeningsledere.

Budskapet ble knyttet til foreningenes planer om å selge aksjer i Halden Arbeiderblad til A-pressen.

Senere skal flere av Rørmyrs nærmeste venner og slektninger ha blitt oppringt til på natta, uten at noe ble sagt. Saken ble politianmeldt, men henlagt. Rørmyr bekrefter dette overfor Kommunal Rapport, men vil ikke kommentere.

– Tungt og trist å svare på

Svein Olaussen - som får den kraftigste skytsen fra de som står frem i Kommunal Rapport, mener han ikke har gjort noe galt over for dem som føler seg skjøvet ut i kulda.

– Det er tungt og trist å måtte svare på forhold som i all hovedsak er basert på antakelser og feilinformasjon, sier Svein Olaussen.

Etter 30 års virke i Halden-politikken ser han ikke behov for å be noen om unnskyldning for noe.

– Hva skulle det være? Jeg har ikke sagt et vondt ord til noen eller snakket nedsettende om noen, sier han til Kommunal Rapport.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Bøndene krever 1,8 milliarder

    Bøndene krever 1,8 milliarder kroner i årets jordbruksoppgjør. -Det er det som må til for at bøndene skal ta igjen inntektsgapet, sier leder av Østfold bondelag Arild Uvaag. Tall fra 2016 viste at bøndene hadde en gjennomsnittlig inntekt på 330.000 kroner per årsverk før skatt. Landbruksmeldinga fra i fjor gir klare føringer, mener Uvaag.

  • Dømt for overgrep

    En 30 år gammel mann fra Moss er dømt til sju måneders fengsel for blant annet å ha fått en femten år gammel jente til å utføre seksuelle handlinger med seg selv foran et webkamera. Mannen er også dømt for å ha fått en tretten år gammel jente til å sende ham nakenbilde av seg selv. Mannens datamaskin og mobiltelefon er også inndratt.