Vil lagre data om bilpasseringer

Tollvesenet sjekker bilskiltene til alle som passerer grensen inn i Østfold. I dag må informasjonen slettes etter en time, men nå vil tollerne lagre dataene i opptil ett år.

Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse

Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

Tollvesenet har de siste to årene gjennomført et prøveprosjekt med digital skiltavlesing ved sju grenseoverganger i Østfold.

Alle kjøretøy blir fotografert og registrert med bilnummer. Enten du er ølsmugler eller har vært på en uskyldig handletur, blir du fanget opp av kamaraene.

Dataene sjekkes automatisk opp mot flere registre. Raskt blir det klart om bil eller eier kan knyttes til tidligere smuglersaker, eller om veiavgift er betalt.

Datene blir lagret i en time. Praksisen har resultert i at Tollvesenet i Østfold har økt beslagene med 25-30 prosent, ifølge aftenposten.no.

Vil lagre dataene i inntil ett år

Nå vil toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse ha digital overvåking ved flere grenseoverganger. Han ønsker også å lagre skiltdataene i opptil et år.

– Vi ser behov for lagring av data fra alle grensepasseringer i inntil ett år. Vi ønsker å lagre opplysninger i Tollvesenets etterretningssystem om de biler og bileiere som vi finner noe galt ved i sjekk av forskjellige databaser, sier Røse.

(Teksten fortsetter under bildet)

Svinesund Tollsted

Kameraene står på Svinesund, og ved seks andre grenseoverganger i Østfold. Nå vil tolldirektøren at praksisen skal gjelde ved flere grenseoverganger.

Foto: Odd Skjerdal/NRK

Vil utvide ordningen til flere grenseoverganger

Dersom dataene skal lagres så lenge, må det en lovendring til, mener Datatilsynet.
– Vi er særlig opptatt av at innføringen av denne typen hjelpemidler medfører en ytterligere registrering og lagring av personopplysninger, som senere kan benyttes til andre formål, sier fagdirektør Cecilie Rønnevik i Datatilsynet.

Cecilie Rønnevik

Cecilie Rønnevik, fagdirektør i datatilsynet.

Prøveprosjektet med digital overvåkingen ved grenseovergangene i Østfold blir nå videreført på permanent basis.

Røse mener tilsvarende overvåking bør skje ved langt flere av de rundt 80 kjørbare veiene inn i Norge.

– Tollerne går glipp av et viktig våpen i bekjempelsen av smugling og annen kriminalitet om ikke fullmaktene utvides, mener han.

NRK/NTB