Hopp til innhold

Tollerne overså 116 kilo amfetamin

Men norgeshistoriens største amfetaminbeslag ble gjort to dager senere - nærmest ved en tilfeldighet. Nå er en av bakmennene dømt til 15 års fengsel.

Amfetaminbeslag januar 08 - 116 kilo amfetamin

Amfetaminbeslaget på 116 kilo er norgeshistoriens største.

Foto: Tollvesenet

En nederlender i slutten av 30-årene er dømt til 15 års fengsel i Oslo tingrett - for å være en av hovedmennene bak norgeshistoriens største amfetaminbeslag.

Droppet utvidet kontroll

Beslaget, som ble gjort på Økern i Oslo, var på tilsammen 116 kilo amfetamin, noe som tilsvarer rundt en halv million brukerdoser.

Narkotikaen har en gateverdi på rundt 50 millioner kroner og ifølge politiet førte etterforskningen til opprullingen av et internasjonalt narkotika-nettverk.

I den ferske dommen fra tingretten kommer det imidlertid frem at varebilen med det rekordstore narkotikapartiet først ble stoppet i grensekontrollen på Svinesund to dager tidligere - men at tollbetjentene ikke oppdaget stoffet.

En kvinnelig passasjer ble nektet innreise etter en visumsjekk, men seksjonsleder ved Tollregion Øst-Norge, Per Jørgen Solbjerg, bekrefter at amfetaminen ikke ble funnet.

– Tollbetjentene gjør en vurdering hver gang en bil stoppes og i dette tilfellet ble det besluttet å ikke ta kjøretøyet inn til en utvidet kontroll, sier han til NRK.no.

– Store mørketall

Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse foran varebilen som fraktet norgeshistoriens største amfetaminbe

Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse foran varebilen som fraktet amfetaminpartiet til Norge- og som ikke ble stoppet. Varebilen hadde senket tak med flere hemmelige hulrom.

Foto: Tollvesenet

Varebilen med narkotikaen fikk dermed kjøre videre inn i Norge, men dagen etter stoppet tollerne en ny bil på Svinesund. I denne satt det tre andre personer, med tilsammen 26 000 euro på seg.

Tollerne ble såpass mistenksomme at de valgte å spane på bilen, noe som etterhvert ledet dem til Oslo og Økern. Der fant de igjen varebilen fra dagen før - sammen med de 116 kiloene med amfetamin.

Underdirektør Geir Høiseth i Toll- og avgiftsdirektoratet understreker at det viktigste i denne saken er at narkotikaen til slutt ble oppdaget.

Men han sier også at saken viser at er mye narkotika som ikke blir stoppet i grensekontrollen.

– Det er store mørketall, det er helt sikkert. Men hvor mye som ikke tas er vanskelig å beregne. Det vi imidlertid vet er at vi beslaglegger stadig mer narkotika. Men om det er fordi forbruket øker eller vi blir flinkere vet vi ikke, sier Høiseth til NRK.no.

– For stor trafikk

En av tollvesenets scannere, kunne ha avslørt de hemmelige rommene som de 116 kiloene med amfetamin lå gjemt i.

Men ifølge Høiseth er det praktisk umulig å sende alle kjøretøy gjennom en slik maskin.

– For det første er trafikken ved Svinesund og flere andre grenseoverganger så stor at det ville vært vanskelig. For det andre er det en stor jobb å gå igjennom alle bildene og deretter foreta en fysisk inspeksjon, sier han.

Ni personer ble ganske raskt pågrepet etter at rekordbeslaget ble gjort i januar i 2008. De pågrepne var i alderen 22 til 57 år.

Mannen som nå er dømt til 15 års fengsel i Oslo tingrett er i slutten 30-årene og fra Nederland. Han regnes av politiet som en av bakmennene i nettverket.

Det nest største amfetaminbeslaget i Norge var på 101,9 kilo og ble gjort i Oslo i september 1998.