Butikkeiere etterforskes av politiet

I Spar-butikken i Våler kommune beslagla politiet ulovlige sigaretter. I tillegg er butikkeierene siktet for brudd på narkotikalovgivningen. – Vi er uskyldige, sier en av eierne til NRK.no.

Video Butikkeiere etterforskes i Svindal

Blant annet ved butikken i Svinndal har Spar-kjeden fjernet alle skilter etter at det ble avdekket ulovligheter.

Beboerne i Svinndal og på Folkestad i Våler frykter at deres lokale matbutikk forsvinner etter at både Posten og Spar-kjeden trakk seg ut. Nå viser det seg at eieren er i politiets søkelys etter at tjenestemenn ransaket butikkene og hjemmet til eierne.

– Av hensyn til etterforskningen kan jeg ikke kommentere forholdene rundt dette, men jeg kan bekrefte at vi har ransaket butikkene og boligen til eierne, sier leder for felles etterforskingsenhet i Follo politidistrikt, Ida Melbo Øystese.

Ifølge Melbo Øystese jobber blant annet både Askim-, Vansjø- og Follo-politiet med saken. Flere personer er og har vært siktet i saken, men politiet vil ikke gå ut med detaljene.

Fant ulovlige sigaretter

I boligen til butikkeierne fant politiet blant annet 200 gram hasj. Etter beslaget ble det besluttet at også butikkene skulle ransakes.

– To personer er siktet for brudd på narkotikalovgivningen. Det er alt jeg kan si, sier Sven Åge Sletten ved Indre Østfold politistasjon.

– Siktelsen har jeg ikke akseptert. Jeg driver ikke med slikt og jeg vet ikke engang hvordan hasj ser ut, sier en fortvilt butikkeier til NRK.no

På en av butikkene ble det blant annet funnet sigaretter som eierne ikke kunne dokumentere at de hadde kjøpt.

– Vi avdekket et parti med sigaretter hvor eierne ikke kunne dokumentere at det var betalt særavgift. De kunne heller ikke legge frem dokumentasjon på kjøpet. Dermed overlot vi saken til politiet, sier Hanne Solgård Andersen i avdeling for økonomisk kontroll i Tollvesenet region øst.

Sigarettene stammer fra et tyveri fra en trailer i Vestby.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Butikken på Folkestad

Ved butikken på Folkestad i Våler ble det beslaglagt et parti med sigaretter som eierne ikke kunne dokumentere at de hadde kjøpt. Eierne nekter for at dette er deres.

Foto: Magnus Brenna-Lund / NRK

Usikker på fremtiden

– Lokalene hvor sigarettene ble funnet var leid ut til en annen fyr, så dette er egentlig ikke butikkens problem. Det er trist og leit alt sammen. Norgesgruppen vil ikke høre på meg og har trukket seg ut. Hva jeg gjør videre nå vet jeg ikke, sier eieren til NRK.no.

Han forteller at han er i kontakt med andre kjeder og han vurderer også å selge butikkene.

Foruten politi og Tollvesen deltok Mattilsynet på ransakelsen av butikkene, men ifølge seksjonssjef Jorunn Aasgaard Grini hadde de ikke noe å utsette på butikkene.

– Fangsten var det tollvesenet og politiet som sto for. Det vi undersøkte var greit, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Butikken i Tomter

Eierne driver også en butikk i Tomter. Også her skal kjeden ha trukket seg ut.

Foto: Magnus Brenna-Lund / NRK

Fjernet alle Spar-skiltene

Kjøpmannshuset Norge AS forvalter og drifter kjedene Spar og Eurospar. De valgte å trekke seg ut av butikkene etter at det ble påvist ulovligheter der.

– Dette synes vi er svært beklagelig. Vi har 750 Spar- og Joker-kjøpmenn som driver lovlig og opptrer lovlig. Det at kjedenavnet trekkes til ulovligheter synes vi er veldig synd. Derfor har vi sagt opp avtalen, sier driftsdirektør Nils Moesødegård i Kjøpmannshuset Norge.

Sist lørdag fjernet kjeden alle sine skilter ved butikkene.

– De har fordommer. Jeg er ikke dømt en gang og jeg synes det er dumt at det er meg det går utover, sier butikkeieren.

Posten sa opp avtalen med øyeblikkelig virkning

Butikkene drev også med de lokale post-tjenestene, men disse avtalene sa Posten opp på dagen.

– Vi trakk oss ut fra Svinndal på grunn av avtalebrudd. Hva avtalebruddet går ut på ønsker vi ikke si noe om. Grunnen til at vi trakk oss ut fra Folkestad er fordi Spar trakk seg ut.

NRK.no vet derimot at avtalebruddet blant annet skyldes underslag.

– Pengene er allerede betalt tilbake, så den saken er ute av verden, sier butikkeieren som varsler at de vil drive butikken som vanlig inntil videre.

SE VIDEO: - Kjemper for å redde bygda

Video Trenger flere barnefamilier i bygda

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ny rådmann i Fredrikstad

    Kommunalsjef for Seksjon for helse og velferd i Fredrikstad kommune, Nina Tangnæs Grønvold (48), er konstituert som ny rådmann i Fredrikstad fra 19. oktober 2018 til 31. desember 2019.

  • Varsler nattestengt Fredrikstadbru

    Fra mandag 29. oktober og de neste 4 nettene blir Fredrikstadbrua, riksvei 110, nattestengt mellom klokka 21 og 5.30. Årsaken er at en stålbjelke over veibanen skal byttes ut.

    Stans Fredrikstadbrua
    Foto: Brit Berntsen / NRK