NRK Meny
Normal

Tollere skal trene på å takle farlige smuglere

– Vi har et trusselbilde som gjør at vi trenger det.

Trening i arbeidstiden skal bli en fast del av hverdagen til tollerne i grensekontrollen på østlandet. Tollregion Øst-Norge er først i landet med å gi tjenestemenn kurs i konflikttakling og arrestasjonsteknikk.

Trening i arbeidstiden skal bli en fast del av hverdagen til tollerne i grensekontrollen på østlandet.

Tollregion Øst-Norge er først i landet med å gi tjenestemenn kurs i konflikttakling og arrestasjonsteknikk.

– Vi har et trusselbilde som gjør at vi trenger det. De vi jobber mot blir mer og mer farlige, sier Håvard Gaustad, plasstillitsvalgt for grensekontrollen på Svinesund.

– Må vite hvem vi kan komme ut for

Håvard Gaustad

Håvard Gaustad, plasstillitsvalgt for grensekontrollen på Svinesund.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

Gaustad har tidligere fortalt at tollere ved grensekontrollen opplever en stadig tøffere hverdag, og at de ikke er godt nok kurset til å takle volds- og trusselepisoder.

De har følt seg utrygge på jobb, og bedt om trening som skal bedre sikkerheten.

Det hersker liten tvil om at grensa krysses av tunge kriminelle nettverk som smugler i stor stil, sier Per Jørgen Solbjerg, seksjonsleder ved Tollregion Øst-Norge.

– Det gjør jo selvfølgelig at tjenestemennene må være aktpågivende, og være klar over hvilke mennesketyper vi kan komme ut for, understreker han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tollere selvforsvar

Tollere på østlandet får kurs i konflikttakling og arrestasjonsteknikk.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

– Føler oss tryggere

Som første tollregion i landet legger de regelmessig trening inn i arbeidstiden. Hver tredje uke skal de trene for å takle det som måtte oppstå i kontrollen.

– Jeg syns det er kjempebra, det gjør at vi blir mer samkjørte som lag, alle vet hva de skal gjøre hvis man skulle være uheldig og komme opp i en tilpasset situasjon, sier tollinspektør Stine Åsle.

– Vi ser allerede at vi får mer selvtillit og vi føler oss tryggere, påpeker Gaustad.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kronerulling for tunnelutredning

    I Moss er det startet kronerulling for å få utredet langtunnel som et alternativ til det vedtattet dobbeltspor langs havna. Siden onsdag er det samlet inn drøyt 100 000 kroner. Bedre byutvikling Moss trenger 200 000 kroner til en utredning fra Norsk Bane. Målet er at den skal være klar før budsjettbehandlingen i Stortinget, sier Jonathan Parker som er en av initiativtakerne til kronerullingen

  • Utsatte omstridt bygge-sak

    Planutvalget i Fredrikstad utsatte i går avgjørelsen om den omstridte utbyggen av den verneverdige Pay-villaen på Cicignon i Fredrikstad, skriver Fredriksstad Blad. Saken ble utsatt fordi Høyres representant ønsket befaring. Byantikvaren og fylkeskonservaotren er uenige om det strider mot nasjonale kulturminneinteresser å tillate å bygge om herskapshuset til leiligheter og oppføre et tilbygg.