NRK Meny
Normal

Her tas påhengsmotortyvene på fersken

Fem polske statsborgere ble tatt av politiet for å ha stjålet påhengsmotorer. NRK var med.

Video b1d95b0f-c3fa-4d2d-a9af-75c1c1365a0e.jpg

Motortyver tatt på fersken

Politiadvokat John Skarpeid

Politiadvokat John Skarpeid mistenker at de mistenkte polakkene er medlemmer av en organisert kriminell gruppe.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Fem polakker ble natt til i går pågrepet av politiet i Østfold, mistenkt for å ha stjålet flere påhengsmotorer. Alle ble fremstilt for fengsling i dag. Fire av dem fikk fire uker med brev og besøkskontroll og i isolasjon.

Den femte ble bare fengslet fram til mandag, siden på grunn av et sykehusopphold. Det blir et nytt fengslingsmøte for han etter helgen.

Gjemte motorer i skogen

Polakkene ble først pågrepet på grunn av at de kjørte rundt i en bil uten skilter, men etter et tips om stjålne båtmotorer gjemt i skogen bestemte politiet seg for å spane, sier politiadvokat John Skarpeid.

– De kjørte rundt i en bil som ikke var lovlig registrert. Det skjedde ikke noe mer i saken, og de ble løslatt utpå ettermiddagen.

– Samtidig fikk vi beskjed fra en tilfeldig turgåer i en skog her i Sarpsborg. Han hadde funnet to store påhengsmotorer godt gjemt under noen kvister i skogen, forteller Skarpeid.

– De to motorene som ble funnet i varebilen var svært godt gjemt under en masse bildekk. Dette er folk som kan jobben sin, og er vanskelig å ta.

Fant enda flere motorer

Politiet la dermed to og to sammen, og mistenkte de fem polakkene som nettopp hadde blitt løslatt. De bestemte seg for å holde de gjemte påhengsmotorene under oppsikt.

– I løpet av natten kom de samme personene til depotet, og ble pågrepet, sier han.

– I tillegg ble det funnet to andre påhengsmotorer i en bil. Av disse fire påhengsmotorene har vi identifisert tre. En ble stjålet nylig på Hvaler, mens tre ble stjålet i Råde.

Fant stjålne båtmotorer i bil

I denne bilen fant politiet enda flere båtmotorer.

Foto: Politiet

Organiserte kriminelle

En av pågrepne var kjent for politiet fra før, nettopp for å ha stjålet påhengsmotorer. Han har fått en dom på dette for ikke lenge siden.

– Samtlige av de fem har nektet straffskyld for å ha hatt noen befatning med motorene. Vanligvis er de flinke til å passe på at de ikke blir påtruffet med tyvegods. De har ofte andre hjelpere som foretar selve uttransporten, konstaterer Skarpeid.

I Østfold har politiet en egen avdeling som jobber spesielt med mobile vinningskriminelle. De samarbeider med en rekke andre politidistrikter både i Norge og Sverige, blant annet med det som kalles Operasjon grenseløs (se faktaboks til høyre).

– Vi anser dette for å være en organisert kriminell gruppe, som har dette som levevei.

Tyverier for hundrevis av tusen

I 2010 registrerte forsikringsselskapene nesten 2000 tyverier av båter, båtmotorer og annet utstyr. Erstatningsutbetalingene var på 85 millioner kroner, viser tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

I løpet av de siste årene har omreisende kriminelle bander blitt en hodepine for båthavnene og politiet. Flere ganger har tyver slått til mot en enkelt marina og stjålet båtmotorer for over flere hundre tusen kroner i løpet av ett raid.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sparta henter svenske

    Den svenske ishockeyspilleren Ludwig Karlsson (26) er klar for spill i Sparta resten av sesongen, melder Sarpsborg Arbeiderblad. 26-åringen er blitt fristilt fra sin engelske klubb Milton Keynes Lightning. Karlsson er forward og har scoret to mål og stått bak 6 assist på 23 kamper denne sesongen.

  • Veien åpnet etter kjedekollisjon

    Politiet opplyser at riksvei 109 er åpnet etter en kjedekollisjon torsdag ettermiddag. Fire biler kjørte inn i hverandre og politiet mistenker at føreren av den bakerste bilen var påvirket av rusmidler. Føreren anmeldes.