NRK Meny
Normal

Her tas påhengsmotortyvene på fersken

Fem polske statsborgere ble tatt av politiet for å ha stjålet påhengsmotorer. NRK var med.

Video b1d95b0f-c3fa-4d2d-a9af-75c1c1365a0e.jpg

Motortyver tatt på fersken

Politiadvokat John Skarpeid

Politiadvokat John Skarpeid mistenker at de mistenkte polakkene er medlemmer av en organisert kriminell gruppe.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Fem polakker ble natt til i går pågrepet av politiet i Østfold, mistenkt for å ha stjålet flere påhengsmotorer. Alle ble fremstilt for fengsling i dag. Fire av dem fikk fire uker med brev og besøkskontroll og i isolasjon.

Den femte ble bare fengslet fram til mandag, siden på grunn av et sykehusopphold. Det blir et nytt fengslingsmøte for han etter helgen.

Gjemte motorer i skogen

Polakkene ble først pågrepet på grunn av at de kjørte rundt i en bil uten skilter, men etter et tips om stjålne båtmotorer gjemt i skogen bestemte politiet seg for å spane, sier politiadvokat John Skarpeid.

– De kjørte rundt i en bil som ikke var lovlig registrert. Det skjedde ikke noe mer i saken, og de ble løslatt utpå ettermiddagen.

– Samtidig fikk vi beskjed fra en tilfeldig turgåer i en skog her i Sarpsborg. Han hadde funnet to store påhengsmotorer godt gjemt under noen kvister i skogen, forteller Skarpeid.

– De to motorene som ble funnet i varebilen var svært godt gjemt under en masse bildekk. Dette er folk som kan jobben sin, og er vanskelig å ta.

Fant enda flere motorer

Politiet la dermed to og to sammen, og mistenkte de fem polakkene som nettopp hadde blitt løslatt. De bestemte seg for å holde de gjemte påhengsmotorene under oppsikt.

– I løpet av natten kom de samme personene til depotet, og ble pågrepet, sier han.

– I tillegg ble det funnet to andre påhengsmotorer i en bil. Av disse fire påhengsmotorene har vi identifisert tre. En ble stjålet nylig på Hvaler, mens tre ble stjålet i Råde.

Fant stjålne båtmotorer i bil

I denne bilen fant politiet enda flere båtmotorer.

Foto: Politiet

Organiserte kriminelle

En av pågrepne var kjent for politiet fra før, nettopp for å ha stjålet påhengsmotorer. Han har fått en dom på dette for ikke lenge siden.

– Samtlige av de fem har nektet straffskyld for å ha hatt noen befatning med motorene. Vanligvis er de flinke til å passe på at de ikke blir påtruffet med tyvegods. De har ofte andre hjelpere som foretar selve uttransporten, konstaterer Skarpeid.

I Østfold har politiet en egen avdeling som jobber spesielt med mobile vinningskriminelle. De samarbeider med en rekke andre politidistrikter både i Norge og Sverige, blant annet med det som kalles Operasjon grenseløs (se faktaboks til høyre).

– Vi anser dette for å være en organisert kriminell gruppe, som har dette som levevei.

Tyverier for hundrevis av tusen

I 2010 registrerte forsikringsselskapene nesten 2000 tyverier av båter, båtmotorer og annet utstyr. Erstatningsutbetalingene var på 85 millioner kroner, viser tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

I løpet av de siste årene har omreisende kriminelle bander blitt en hodepine for båthavnene og politiet. Flere ganger har tyver slått til mot en enkelt marina og stjålet båtmotorer for over flere hundre tusen kroner i løpet av ett raid.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Rittet stoppet på grunn av seilbåt

    Hele sykkelrittet Ladies Tour of Norway ble stoppet av bruåpning i Fredrikstad. Et brudd med fire syklister lå 21 sekunder foran hovedfeltet da brua ble stengt for å slippe igjennom en seilbåt. – De skal ha fått beskjed om dette, sånn jeg forstår det er det utenfor vårt ansvarsområde så lenge vi har gitt beskjed, sier teknisk rittleder Sondre Sørtveit til HA.

  • Klager på nei til felling av ulv

    Østfold Bondelag klager til Miljødirektoratet på fylkesmannens nei til skadefelling av en ulv. I klagen trekker de fram at 11 sauer ble tatt på innmarksbeite i Halden i jul og tidlig i august kom en ulv seg innenfor rovviltgjerder i Rakkestad og tok en sau. Fylkesleder i Østfold bondelag, Svend Arild Uvaag mener ulven må felles for å forebygge at flere husdyr blir tatt

    Ulv tok sau i Halden
    Foto: Lotte Olsen/NRK