Normal

Tollerne tok mistenkt bankraner på grensen

Mannen som er etterlyst for ransforsøket og ranet i Sandnes og Stavanger i juli ble oppdaget i en storkontroll på Svinesund i helgen.

Brankran i Stavanger

Mannen som politiet mener stod bak bankranet i Stavanger i slutten av juli ble pågrepet på vei inn i Norge på fredag.

Den 31 år gamle tsjetsjeneren ble oppdaget i Tollvesenets storkontroll på Svinesund fredag ettermiddag.

Det bekrefter avdelingssjef i Tollvesenet, Asle Farberg, til NRK.no.

– Jeg kan bekrefte at det i forbindelse med en tollkontroll på Svinesund ble pågrepet en person som har vært etterlyst i forbindelse med ranet i Stavanger 31. juli. Denne personen er overlevert politiet, sier han.

Fremstilles for varetekt i dag

Mannen ble stanset i en tyskregistrert bil. Det var en ID-kontroll av mannen som viste at det var snakk om samme person som var etterlyst i forbindelse med bankranet.

Bilen som mannen kjørte har foreløpig blitt tilbakeholdt av tollvesenet med grunnlag i ulovlig bruk av utenlandsregistrert kjøretøy.

Også politiinspektør Magnus Jåtun i Rogaland politidistrikt bekrefter pågripelsen, og sier at mannen var på vei inn i Norge da han ble tatt.

– Jeg kan bekrefte at den 31 år gamle tsjetsjeneren som var etterlyst for ranet ble pågrepet i helgen. Han hadde vært i utlandet og var på vei inn i Norge da tollerne oppdaget ham.

Vil ikke snakke i avhør

– Tollerne forstod raskt hvem dette var snakk om, og fikk varslet politiet i Østfold som pågrep mannen. Vi har et veldig godt samarbeid med Tollvesenet, og de aktuelle tollerne har gjort en veldig god jobb i denne saken, sier Jåtun.

Mannen som ble pågrepet ble fraktet til Stavanger i går ettermiddag, men politiet vet ikke hva han selv mener om siktelsen.

– Han ble forsøkt avhørt i går kveld, men han har ikke ønsket å forklare seg, sier Jåtun.

Politiet ber tingretten om å få varetektsfengsle mannen i fire uker – med brev- og besøkskontroll.

Først ransforsøk, så ran

Klokken 09.30 onsdag 31. juli ble en verditransport forsøkt ranet utenfor Sandnes sparebank. En time senere, klokken 10.35, gikk alarmen hos SR-Bank i Stavanger.

– Klokken 10.35 ble det begått et ran av vårt kontor i Stavanger sentrum. Heldigvis er det hverken kunder eller ansatte som har blitt skadet, bekreftet direktør Thor Christian Haugland i SR-Bank til NRK.

Politiet mener at mannen som ranet SR-Bank er den samme raneren som forsøkte å rane en verditransport i Sandnes. Mannen stakk av med ransutbyttet i en kassebil.

Etterlyst med navn og bilde

Tirsdag forrige uke sendte Rogaland politidistrikt ut etterlysning med navn og bilde av mannen de mener stod bak ranet og ransforsøket.

Politiet fryktet da at den 31 år gamle tsjetsjeneren var i stand til å bruke våpenet han truet med under ranet i Stavanger.

– Han har vært involvert i voldsepisoder tidligere. Når han i denne konkrete saken går såpass drastisk til verks som han gjør, må vi ta høyde for at han kan motsette seg ganske heftig hvis folk skulle forsøke å holde ham tilbake eller på andre måter hindre ham i å komme videre. Vi må gjøre oppmerksom på at han kan ha tatt med seg våpenet videre og han er i stand til true med det på nytt, eventuelt bruke det, fortalte politiinspektør Magnus Jåtun i Rogaland politidistrikt.

Raneren

Politiet advarte mot at den etterlyste, antatte raneren, kunne være bevæpnet.

Foto: Politiet

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: