Dobbelt så dyrt fra Halden som fra Moss

Kollektivreiser til nytt Østfoldsykehus blir dobbelt så dyrt for pendlere fra Halden som for mossinger.

Buss for tog

Mossinger kan ta bussen til det nye sykehuset på Kalnes for 700 kroner i måneden. Haldenserne blir nødt til å ta toget til dobbel pris.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

Til tross for omtrent like stor avstand må pendlere fra Halden betale dobbelt så mye som mossinger for å komme seg til det nye sykehuset på Kalnes.

Grunnen er at mossingene kan reise med buss, mens haldenserne blir nødt til å ta toget. Prisforskjellen gjør leder av samferdselskomiteen i Østfold Olav Moe oppgitt.

– Resultatet av dette blir at man velger å sette seg i bilen – noe jeg har full forståelse for. Men hvis det blir effekten, så har man virkelig gjort noe feil, sier han.

La ned bussrute

Olav Moe (KrF)

Olav Moe i samferdselskomiteen i Østfold er oppgitt over at haldensere må betale dobbel pris for å komme seg til det nye sykehuset.

Foto: Birger Kjølberg

Folk som reiser fra Moss kan pendle med buss for 700 kroner i måneden. Men haldenserne må betale 1400 kroner for å ta toget i samme periode.

Bussruta mellom Halden og Sarpsborg ble lagt ned i sommer.

– Problemet vårt var at dette var en kommersiell rute som gikk med tap. Vi har brukt penger på det, men vi har funnet ut at vi har brukt uforsvarlig mye penger, og kan derfor ikke videreføre tilbudet, sier Moe.

Østfold fylkeskommune har forsøkt å forhandle med NSB for å få dem til å sette ned prisen på togreiser mellom Sarpsborg og Halden. De vil få til en avtale lik den de hadde med Nettbuss.

Vil ha politisk løsning

Men NSB mener det er umulig å ha et prissamarbeid på kun én liten strekning.

– Når man har et tog som uansett går på strekningen, så må man sørge for at setene på toget blir fylt opp, sier Moe.

I går bestemte fylkespolitikerne i samferdselskomiteen i Østfold at saken nå må på bordet hos samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

– Nå håper vi fylkesordføreren tar initiativ til å sende et brev til statsråden, og ber politisk ledelse om å ta tak i dette og finne en løsning. Vi ønsker at det skal gå an å ta tog fra Halden til Sarpsborg for en fornuftig pris, sier Olav Moe.