NRK Meny
Normal

Tøft første år for Norturas anlegg i Hærland

Starten på året ble tøff for Norturas nye fjørfeanlegg på Hærland. Men nå er anlegget i normal drift, sier matkonsernet – og folk har kommet over kyllingskrekken.

Nortura fjørfeanlegg Hærland

Nortura gikk 80 millioner i overskudd fra mai til og med august. Men det hentet bare inn deler av underskuddet fra årets fire første måneder. En av hovedgrunnene var oppstarten på fjørfeanlegget på Hærland.

Foto: Øivind Haug / Nortura

Sist høst og vinter handlet mye om antibiotikaresistente tarmbakterier i kylling, og salget sank merkbart, ikke bare for Nortura.

Dette skjedde samtidig som det nye fjørfeanlegget på Hærland var i sin innkjøringsfase, sier informasjonsdirektør Elin Ytterdahl Tohje i Nortura.

– Innfasingen av normal drift på Hærland medførte noe høyere kostnader. Samtidig er det produsert mindre, og solgt mindre fjørfeprodukter i år. Sammenslåingen av Coop og ICA førte også til noe tap av markedsandeler, fortsetter Tohje.

Dårlig start, bedre i sommer

Det har ført til at Nortura etter 2. tertial, eller årets åtte første måneder, samlet har et underskudd på 35 millioner kroner før skatt. De 80 millionene konsernet gikk i pluss de fire siste månedene er med i det regnestykket.

Elin Ytterdahl Tohje

Innkjøringsprosessen på Hærland er ferdig og de er nå i normal drift. Det er vi veldig glade for, sier informasjonsdirektør Elin Ytterdahl Tohje i Nortura.

Foto: Nortura

Hvor mye av dette som kan knyttes til anlegget i Hærland er ikke mulig å si, siden Nortura ikke oppgir regnskapstallene knyttet til det enkelte anlegg. Tohje ønsker heller ikke å antyde noe om ventede regnskapstall for hele året.

Det Tohje kan si, er at konsernet ikke er rokket i sine forventninger om fjørfeanlegget i indre Østfold.

Kylling på vei tilbake

– Fjørfe har vært utfordrende i hele år for oss, men Hærland viser en klar forbedring de siste fire månedene, sier informasjonsdirektøren.

– Hærland har hatt en innkjøringsprosess, med nytt utstyr, produksjonslinjer og teknologi. Men nå ser vi at de er i normal drift, og det er vi veldig glade for.

– Og folk har kommet seg over kyllingskrekken?

– Ja, vi opplever at salget er tilbake. Og anlegget på Hærland blir det mest moderne og effektive anlegget i Nord-Europa. Så vi har gode forventninger. Vi er ikke fornøyde med resultatet slik det er nå, men vi ser positivt på tiden framover, sier Tohje.

– Så resultatene for 1. og 2. tertial får ikke konsekvenser for driften på Hærland.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • NSB mangler personell

    Ti prosent av NSBs tog på Østlandet er nå enten innstilt, kjører med stengte vogner eller med færre vogner enn normalt, skriver Aftenposten. Årsaken er at NSB mangler personell. Konsernsjef I NSB Geir Isaksen sier til Aftenposten at de har kvittet seg med for mange ansatte.

  • Ny forening for unge slagrammede

    Totalt sju mennesker møtte opp da LHL hjerneslag ung ble stiftet i Østfold i går kveld. Da tilsvarende forening startet i Oslo for kort tid siden, møtte tre mennesker opp. Initiativtager i Østfold, Remi Drageset er godt fornøyd