Produksjonshallen til Nora i Rygge står tom i påvente av råvarer. Her skal det blant annet lages sylteagurker utover sensommeren og høsten, forteller fabrikksjef Hans Arnulf.
– Da går det døgnet rundt frem til september da vi går over på kålproduksjon.
Sent i bakken
Men foreløpig er det rolig på fabrikken.
Alle grønnsakene som kommer inn til blir dyrket i nærområdet. Blant de lokale leverandørene er rødbetbonden Petter Ørmen, og han kan bekrefte at rødbetene er på etterskudd.
– De er nok sådd nesten en måned for sent på grunn av regn og kulde i mai. Alt har kommet litt for sent i bakken, og da er vi avhengig av en god og varm sommer for å få det ferdig til høsten, sier han.
Fjoråret var ekstremt godt med en tidlig høst, men i år slår det motsatt vei, tror grønnsakdyrkerne.
Ekstra utfordring
Også agurksesongen har lidd under værforholdene i våres, sier bonde Ole Konrad Fløgstad.
– I forhold til fjorårets sesong ligger vi 14 dager etter skjema. Vi skulle normalt levert agurker 20. juli, men vi må nok vente litt mer.
Fabrikksjef Hans Arnulf håper det tar seg opp snart, slik at produksjonslokalene ikke trenger å stå tomme så mye lenger. Men han er sikker på at bøndene klarer å levere.
– Sånn er det å jobbe med norske råvarer. Men vi er jo også stolte av den ekstra utfordringen det medfører, og vi tar fatt i det med glede.
– Hva skjer om avlingen svikter helt?
– Det har vi vel aldri vært borti. Bøndene har så god kontroll og fagkunnskap, så det tror jeg ikke er noe problem.
- Les også: