NRK Meny
Normal

To vådeskudd fra Østfoldpolitiet

«Østfold politidistrikt har siden februar 2015 hatt to uønskede hendelser i forbindelse med håndtering av tjenestevåpen», skriver politimesteren i en pressemelding.

Politi med våpen

Siden politiet ble bevæpnet i fjor høst har det skjedd to uønskede hendelser med våpen ved Østfoldpolitiet.

Foto: Adnan Naeem

Ved begge tilfeller er det snakk om såkalte kontrollerte avtrekk i ufarlig retning.

Den første hendelsen skjedde på politistasjonen i Halden den 8. februar. Da gikk et skudd av på våpenrommet, og traff et stålskap. Skuddet gikk av under tømming av en tjenestepistol.

4. juli gikk det av et skudd i garasjen på sentralarresten på Grålum. Skuddet gikk av i retning gulvet. Tre tjenestepersoner var på stedet, men ingen ble skadet. Denne episoden er rapporter inn til Spesialenheten for vurdering. Hendelsen i Halden er ikke rapport inn.

– Vi skulle selvfølgelig ønske oss at vi ikke opplever slike utilsiktede skudd. Vi trener jo for å unngå det. Det er også målsettingen vår, sier politimester Steven Hasseldal til NRK Østfold.

Begge fortsatt i tjeneste

Begge de ansvarlige beskrives som erfarne tjenestepersoner. De er begge i operativ tjeneste, og har godkjennelse til å bære våpen.

Steven Hasseldal

Politimester Steven Hasseldal i Østfold skulle gjerne sett at hendelsene ikke hadde skjedd.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

– Det er viktig å understreke at de to skuddene har gått av i forbindelse med kontrollert nedspenning av våpnene, inne på en politistasjon. Det er ikke snakk om vådeskudd ute blant publikum eller i forbindelse med trening, sier politimester Steven Hasseldal i Østfold politidistrikt.

For å sikre seg mot skader har Østfold politidistrikt bestilt nedspenningskasser, som skal brukes når håndvåpen skal klargjøres etter bruk. Det er tønner fylt med sand og med et rør som våpenet stikkes ned i.

– Sikker våpenbruk er et viktig tema i opplæringen og vedlikeholdstreningen. Men det er mennesker som håndterer våpnene, og vi kan ikke gardere oss et hundre prosent mot at utilsiktede hendelser skjer, sier politimester Steven Hasseldal.

Hendelsene har ført til at politiets våpeninstruktører er bedt om å fokusere ekstra på rutinene med å nedspenne våpen ved vedlikeholdstreningen

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • NAV-brukere må vente i gågata

    NAV-kontoret i Sarpsborg får kritikk av brukerne for at de må stå ute i gågata og vente på å bli sluppet inn av sin saksbehandler, skriver Sarpsborg Arbeiderblad. Mange føler at de nærmest blir satt i en gapestokk når de står utenfor NAV-kontoret og venter. NAV-lederen sier det vil bli endringer, men først fra nyttår.

  • Hentet penger i Norge

    En polakk ble stanset på vei ut av Norge på Svinesund tidligere denne uka, og da fant tollerne 90.000 norske kroner i bilen. Mannen ville ikke gi noen forklaring på hvor pengene kom fra, så de ble beslaglagt. Mannen ble også kontrollert da ha kom til Norge tidligere samme dag. Da fant tollerne ikke noe av interesse.