To personer skadd under salutt fra Høytorp fort

En mann i 50-årene fikk armen revet av i uhellet som skjedde i forbindelse med avfyring av 17. mai-salutt fra Høytorp fort.

Skadd etter salutt på Høytorp fort

Alle nødetatene rykket ut til Høytorp fort etter melding om uhellet.

Foto: Freddie Larsen

Politiet opplyste om ulykken på Twitter i 12-tiden på nasjonaldagen. To personer ble skadd i forbindelse med salutteringen.

Den ene, en mann i 50-årene, fikk armen revet av i ulykken. Han var ved bevissthet da han ble fraktet med luftambulanse til Ullevål sykehus der han opereres fredag ettermiddag.

Den andre personen ble lettere skadd etter å ha blitt truffet av splinter.

Ifølge TV2 var FN-veteran Joe Atle Grythe Sæterbø en av dem som løp til for å hjelpe de skadde.

– Vi startet med den livreddende biten og så etter skade, så sjekket vi om vi hadde kontakt med den skadde. Det er en tøff ting å gjøre, men det gikk på autopilot, sier Sæterbø til kanalen.

Person skadd etter salutt i Mysen

Mannen i 50-årene ble fraktet i luftambulanse til Oslo for operasjon.

Foto: Freddie Larsen

– Uforklarlig

Høytorp fort er Norges største innenlandsfestning, og ble bygget i perioden 1912 til 1918.

Salutteringen fra kanonene på fortet er et fast innslag på 17. mai og det salutteres med 21 skudd. Det er Foreningen for Høytorp for som står for salutteringen.

Lederen av foreningen forstår ikke hvordan ulykken kunne skje.

– Det har skjedd en ulykke som ikke egentlig skulle kunne skje. Vi skjønner egentlig ikke hvordan det har skjedd. Det er noe som har gått av under lading av kanonen, sier leder Jostein Flåøien til NRK.

Ordfører, og leder av 17. mai-komiteen i Eidsberg, Erik Unaas var også på fortet, sammen med 60-70 andre tilskuere.

– Midtveis i salutteringen var det en patron som på en uforklarlig måte eksploderte. En av kanonbetjentene ble alvorlig skadd, men vi har fått tilbakemelding om at det ikke er livstruende, sier han til NRK.

Skadd etter salutt på Høytorp fort

Ordfører Erik Unaas i Eidsberg i samtale med politiet etter uhellet.

Foto: Freddie Larsen

Kanonene blir betjent av seks skyttere under salutteringen. Det skal ifølge Unaas ikke ha vært noen fare for tilskuerne.

– De som står for salutteringen er utrolig profesjonelle. Området ble sperret av med sikkerhetssoner og dette er folk som besitter mye kompetanse og som er godt skolert. Det er uforklarlig at dette skulle skje, sier han.

Sperret av området

Politiet skriver på Twitter at det ikke blir noen videre salutt og at de blir værende på stedet slik at ikke nye uhell skal oppstå. Forsvaret er også kontaktet for å ta hånd om ammunisjonen.

– Området er sperret av nå, så får politiet etterforske hva som har skjedd, sier Flåøien.

Ordfører Unaas sier til NRK at de som var på plassen nå blir ivaretatt av kommunens kriseteam, i samarbeid med foreningen og helsepersonell.

Unaas berømmer samtidig nødetatene for måten de håndterte ulykken på.

– Det skjedde kjempefort og kom helt uforberedt på oss. Men den ble profesjonelt håndtert og alle nødetatene var veldig raskt på stedet. De var godt samordnet og flinke til å orientere. Det var en stor betryggelse for alle som var på fortet, sier han.