NRK Meny
Normal

To menn frifunnet for bilsvindel

Økokrim har gått på et nederlag i importsvindel-saken i Østfold. To menn fra Halden og Rygge er frifunnet i lagmannsretten.

Dodge Durango

Denne Dodge Durango'en var ifølge fabrikasjonsplatene en lastebil.

Foto: Politiet

To menn fra Halden og Rygge er frifunnet i Borgarting lagmannsrett for svindel med import av bruktbiler.

Mennene ble ifjor dømt for å ha lurt seg unna tollavgiftene da de importerte 16 Dodge Durango stasjonsvogner og to Dodge Ram 1500 pickup'er fra USA til Norge.

Ved å bygge om personbilene og skaffe papirer på at totalvekten var på over 3500 kilo, ble de amerikanske bilene klassifisert som lastebiler.

Dermed ble de også kostnadsfrie å fortolle. Trafikkstasjonen i Moss som kontrollerte bilene ble lurt, mener Økokrim.

Dette er ikke tilfellet, svarer advokat Oscar Ihlebæk, som forsvarer en av mennene.

– Alt ble gjort i samsvar med regelverket, sier Ihlebæk til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video nsps_upload_2009_2_23_15_37_44_236.jpg

TV-reportasje fra rettssaken i februar 2009.

– Har registrert over en lav sko

Ihlebæk mener Økokrim ikke har noen grunn til mene at de to mennene har lurt noen som helst.

– Trafikkstasjoner i hele Norge, ikke bare i Moss, har registrert biler over en lav sko på bakgrunn av såkalte TUV-dokumenter. Det har de også valgt å gjøre i denne saken, sier Ihlebæk.

TÜV er et av verdens største uavhengige laboratoriumer som driver med teknisk kontroll av motorvogner.

– TÜV har besluttet at disse bilene kan ha en totalvekt på 3500 kilo. Disse gutta har bare endret fabrikasjonsskiltet i samsvar med det dokumentet som myndighetene har godkjent bilen på grunnlag av, sier Ihlebæk.

I dommen fra Borgarting lagmannsrett får advokaten støtte for sitt syn.

«Det er rimelig tvil om de tiltalte har benyttet de nye fabrikasjonsskiltene som falske for å forlede trafikkstasjonen», slås det fast.

– Veldig glad

Økokrim må innen 16. august ha bestemt seg for om de vil anke frifinnelsen i Høyesterett. Nå venter Ihlebæks klient spent på avgjørelsen.

– Han er veldig glad, men tør ikke å puste helt ut før Økokrim bestemmer seg for å anke eller ikke, forteller forsvareren.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • En person omkom

    Politiet bekrefter nå at en person omkom etter å ha blitt påkjørt av toget på østre linje. Ulykken skjedde på strekningen mellom Knapstad og Spydeberg.

  • Østfoldinger i landslagstropper

    Fetterne Tarik og Mohamed Elyounoussi er med i troppen til privatlandskampene mot Island og Panama. Det opplyste Norges Fotballforbund i dag.

    Isabell Herlovsen er med i troppen til kvinnelandslagets VM-kvalifiseringskamper mot Irland. Det samme er Ina Gausdal fra Sarpsborg. Uttaket ble offentliggjort tirsdag.