To i retten for gullsmedran på mandag - men den antatte ransmannen skal bare vitne

Mannen som ranet en gullsmedforretning i Sarpsborg for et år siden ble truet til det, mener påtalemakten. Den antatte raneren er ikke tiltalt – i denne omgang.

Fasade Kyrre Berg

Det ble ranet gullsmedvarer for ca. 190.000 kroner hos Kyrre Berg den 19. mai 2014. Men den antatte raneren ble pågrepet i nærheten kort tid etterpå.

Foto: Sebastian Nordli / NRK

De to som skal i retten på mandag er ikke tiltalt for selve ranet, men for å ha planlagt ranet og for å ha instruert og truet ransmannen til å utføre det. Den da 17 år gamle gutten skal ha truet to butikkansatte med kniv, og ba dem gi ham pengene eller "noe som er verdt noe". Han fikk med seg gullsmedvarer for ca. 190.000 kroner. Men han ble pågrepet kort tid etterpå i nærheten av butikken, etter at ansatte fulgte etter ham og satte politiet på sporet.

Planla ranet og instruerte raneren

Ifølge tiltalen er en 20-åring fra Oslo ansvarlig for å ha planlagt ranet i dagene forut, og for å ha instruert raneren om hvordan han skulle gjennomføre ranet, og hvor han skulle gjøre av ransutbyttet etterpå.

En 18-åring fra Sarpsborg er tiltalt som medskyldig i å forklare raneren hva han skulle gjøre med utbyttet fra ranet.

Oslo-mannen er også tiltalt for vold. Påtalemakten mener han i dagene før ranet slo 17-åringen flere ganger på ryggen med belte, og rispet ham i brystet med kniv.

Egen straffesak for selve ranet

17-åringen har status som vitne i straffesaken som starter i Sarpsborg tingrett mandag. Selve ranet må han trolig svare for i en separat rettssak senere.

NRK Østfold har vært i kontakt med de tiltaltes advokater, de ønsker ikke å kommentere saken før rettsforhandlingene starter.