NRK Meny
Normal

To av tre bytter røykvarslerbatteri

To av tre nordmenn bytter batteri i røykvarsleren når julen nærmer seg.

Illustrasjon: Røykvarsler

Det brenner langt oftere i desember og januar enn i de andre månedene, viser statistikk fra Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap.

Foto: NRK

- Det er mye oppmerksomhet rundt den økte brannfaren i desember, særlig i mediene. Det er hyggelig å registrere at det faktisk ser ut til å virke, sier sjefsingeniør Runar Bache i If Skadeforsikring.

En undersøkelse TNS Gallup har gjort for If Skadeforsikring. Hele 66 prosent sier de bytter batteri i forbindelse med julen.

Stearinslys
Foto: Rainer Prang / NRK

Oftere brann rundt nyttår

Det brenner langt oftere i desember og januar enn i de andre månedene, viser statistikk fra Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap.

– Det er ekstra viktig å forsikre seg om at røykvarsleren fungerer når julen nærmer seg. Vi fyrer i peisen, bruken av levende lys øker betraktelig, det samme gjør matlaging og bakst. Mange branner og branntilløp skjer for eksempel ved tørrkoking av kjeler når pinnekjøttmiddagen skal lages, sier Bache.

Så langt ser 2007 ut til å bli det verste året på 15 år for hvor mange som dør i branner her i landet. Med to brannfarlige uker igjen av året var antallet kommet opp i 72. Det er syv flere enn fjoråret totalt.

Under halvpartenav de omkomne hadde fungerende røyvarsler

Landsgjennomsnittet viser at 90 prosent av befolkningen har røykvarslere som fungerer, mens kun 48 prosent av de omkomne i boliger de siste fem år hadde røykvarsler montert i boligen.

- Dette er urovekkende høye tall. Hadde disse boligene vært utstyrt med røykvarslere, ville trolig flere liv vært spart. Røykvarslere redder minst 10-20 liv hvert år i Norge, sier avdelingsdirektør Tor Suhrke i DSB.

60 prosent av alle omkomne i boligbranner de ti siste årene har omkommet i eneboliger, 34 prosent i blokk/leilighet og 6 prosent i rekkehus.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sesongen over for Halden

    Haslum går til semifinalen i NM-sluttspillet i håndball etter å ha slått Halden 34-29 i den siste kvartfinalekampen. Dermed er sesongen over for Halden.