To 17-åringer pågrepet for busshærverk

Ungdommene delte video av at de gjorde skader for over en halv million kroner på en buss. Onsdag ble de pågrepet av politiet.

STORE SKADER: I videoen som ble delt på sosiale medier ser man bussrutene bli angrepet med hammer og stokker.

– De angrer veldig på det de har gjort. De ville ha det litt moro og trodde bussen skulle vrakes. De har nok fått seg en solid lærepenge, sier krimsjef Rune Albertsen i Fredrikstad-politiet til NRK.

Lørdag morgen skulle folk fra firmaet Busspart Norge reparere en skade på en buss som sto parkert på Torp i Fredrikstad. Da oppdaget de at noen hadde gjort omfattende hærverk i løpet av natten.

Alle vindusrutene på leddbussen var knust. Også innvendig var det gjort skader.

– Skaden er estimert til 550.000 kroner, og det er bare ruteknusingen, sier daglig leder Magnus Joneid i Busspart Norge.

Lo mens de knuste rutene

En video av hærverket ble delt på sosiale medier. I videoen høres latter i bakgrunnen mens bussrutene knuses med hammer og stokker.

Selskapet utlovte en dusør på 10.000 kroner for tips som kunne avsløre hvem som sto bak.

Onsdag pågrep politiet to lokale 17-åringer og tok dem med inn til avhør. Der tilsto de at det var de som sto bak skadeverket.

– De vil sannsynligvis få en bot, betinget fengsel eller alternative straffereaksjoner. Vi har ikke mottatt erstatningskrav fra fornærmede, men det kommer nok på toppen, sier Albertsen.

17-åringene er tidligere ustraffet.

– Det er bra at de har blitt tatt. Vi er veldig fornøyd med det. Når det gjelder erstatningskrav, så er det en sak selskapet som eier bussen eventuelt må ta. Vi har sendt alt vi har av opplysninger til dem, sier Joneid.

– Redd ringvirkningene

Videoen av hærverket ble spredd via en Snapchat-konto med over 30.000 følgere.

Etterforskningsleder Martin Schie hos politiet synes det er bekymringsfullt at videoer av slikt spres som underholdning via sosiale medier.

– Vi er bekymret for trenden der ungdom bruker sosiale medier på denne måten og får oppmerksomhet rundt slike hendelser. Vi er redd for ringvirkningene og hvordan andre påvirkes, sier Schie til Fredriksstad Blad.