NRK Meny
Normal

Tipsene til deg som sliter med jule-allergi

Julen bringer med seg masse dufter. Dette er ikke optimalt for de med astma og allergi.

Julestjerner

Julestjerner inneholder stoffer som irriterer huden og slimhinner.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

En tur på et kjøpesenter med sine duftlys, lukter og julestjerner er nok til at de med kols i Norge får problemer. Men de med astma reagerer også.

Hvis du har en astma som er en mer alvorlig astma kan det bli alvorlig.

Olav Kåre Refvem

– Hvis du har en astma som er en mer alvorlig astma kan det bli alvorlig. Men de fleste har nok mer lettere reaksjoner uten at det behøver å bety så forferdelig mye, men det er ubehalige, forklarer lungespesialist ved Glitreklinikken og i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, Olav Kåre Refvem.

Derfor ønsker landsforening for hjerte- og lungesyke (LHL) at vi skal ta hensyn før vi fyller huset med julens planter og dufter.

Her er noen tips:

Juletre: Både gran og furu kan bidra til tung pust. Spyl juletreet forsiktig før det tas inn og sett det til tørk. Hvis dette ikke hjelper anbefales plastjuletre.

Julestjerne: Julestjerner inneholder slimhinne og hudirriterende stoffer. Alternativ til julestjerne kan være julekaktus, alpefiol, ildtopp, roser som ikke dufter og duftfrie orkideer.

Stearinlys: Når vi brenner stearinlys frigis NO2 som er et av de mest skadelige stoffene i luftforurensingen. Det irriterer luftveiene, kan gi tung pust og øke risikoen for infeksjon i lungene. Du kan også plassere kubbelys i glassklokker for å unngå os. Stearinlys bør slukkes med lyseslukker for å unngå røyk. Begrens antall lys, jo flere desto mer forurensning.

• Duftlys og røkelse bør unngås.

(Kilde: LHL)

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Heintz forlenger med Sarpsborg

    Unggutten Tobias Heintz har skrevet under på en fireårskontrakt med Sarpsborg 08. Det skriver klubben i en pressemelding. Den nye avtalen varer til sommeren 2021.

    Tobias Heintz
    Foto: Sebastian Nordli/NRK
  • Sier ikke nei til Viken

    Kristelig Folkepartis fylkespolitikere fra Buskerud, Østfold og Akershus avviser at partiet vil reversere Viken. På Stortinget har Ap foreslått å skrote kjempefylket, og det har vært stor spenning om KrF vil sikre flertall for forslaget. Men ifølge Olav Moe i Østfold KrF vil de ikke være med på å reversere Viken.