NRK Meny
Normal

Tipsene til deg som sliter med jule-allergi

Julen bringer med seg masse dufter. Dette er ikke optimalt for de med astma og allergi.

Julestjerner

Julestjerner inneholder stoffer som irriterer huden og slimhinner.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

En tur på et kjøpesenter med sine duftlys, lukter og julestjerner er nok til at de med kols i Norge får problemer. Men de med astma reagerer også.

Hvis du har en astma som er en mer alvorlig astma kan det bli alvorlig.

Olav Kåre Refvem

– Hvis du har en astma som er en mer alvorlig astma kan det bli alvorlig. Men de fleste har nok mer lettere reaksjoner uten at det behøver å bety så forferdelig mye, men det er ubehalige, forklarer lungespesialist ved Glitreklinikken og i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, Olav Kåre Refvem.

Derfor ønsker landsforening for hjerte- og lungesyke (LHL) at vi skal ta hensyn før vi fyller huset med julens planter og dufter.

Her er noen tips:

Juletre: Både gran og furu kan bidra til tung pust. Spyl juletreet forsiktig før det tas inn og sett det til tørk. Hvis dette ikke hjelper anbefales plastjuletre.

Julestjerne: Julestjerner inneholder slimhinne og hudirriterende stoffer. Alternativ til julestjerne kan være julekaktus, alpefiol, ildtopp, roser som ikke dufter og duftfrie orkideer.

Stearinlys: Når vi brenner stearinlys frigis NO2 som er et av de mest skadelige stoffene i luftforurensingen. Det irriterer luftveiene, kan gi tung pust og øke risikoen for infeksjon i lungene. Du kan også plassere kubbelys i glassklokker for å unngå os. Stearinlys bør slukkes med lyseslukker for å unngå røyk. Begrens antall lys, jo flere desto mer forurensning.

• Duftlys og røkelse bør unngås.

(Kilde: LHL)

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Bøndene krever 1,8 milliarder

    Bøndene krever 1,8 milliarder kroner i årets jordbruksoppgjør. -Det er det som må til for at bøndene skal ta igjen inntektsgapet, sier leder av Østfold bondelag Arild Uvaag. Tall fra 2016 viste at bøndene hadde en gjennomsnittlig inntekt på 330.000 kroner per årsverk før skatt. Landbruksmeldinga fra i fjor gir klare føringer, mener Uvaag.

  • Dømt for overgrep

    En 30 år gammel mann fra Moss er dømt til sju måneders fengsel for blant annet å ha fått en femten år gammel jente til å utføre seksuelle handlinger med seg selv foran et webkamera. Mannen er også dømt for å ha fått en tretten år gammel jente til å sende ham nakenbilde av seg selv. Mannens datamaskin og mobiltelefon er også inndratt.