Tiltalt for overgrep mot barn under skolealder

Fredrikstad-mannen er dømt tre ganger tidligere for seksuelle forbrytelser mot barn eller mindreårige. Nå er han tiltalt for seksuell misbruk barn under skolealder.

Fredrikstad tingrett
Foto: Rune Fredriksen / NRK

Det mest omfattende tiltalepunktet dreier seg om grove overgrep mot mannens stedatter. De skal ha skjedd hjemme hos mannen, i en leilighet i Buskerud eller på et feriested på Tenerife. Overgrepene skal ha skjedd over en treårsperiode fra høsten 2011, mener statsadvokaten. Stedatteren var under skolealder da dette skal ha startet.

Ifølge tiltalen bandt han flere ganger jentas hender fast på ryggen eller foran på magen før han tvang seg til samleie. «Til å binde hendene hennes sammen benyttet han beltet fra hennes egen badekåpe», står det i tiltalen.

– Tre ofre

Han skal også ha gjennomført og prøvd å gjennomføre andre overgrep. I august 2012 skal en mindreårig gutt ha gjort nok motstand, slik at den tiltalte ikke klarte å gjennomføre et samleie, står det i tiltalen.

Fra august 2013 og et drøyt år er han tiltalt for flere ganger å ha lagt seg over en annen mindreårig jente, og utført «samleielignende bevegelser med sitt underliv mot hennes kropp».

Erkjenner ikke straffskyld

Mannens forsvarer, advokat Jørgen Mowinckel, sier hans klient ikke erkjenner straffskyld. Mannen har sittet i varetekt siden han ble pågrepet i november 2014, og at forsvareren sier det har vært tøft for hans klient.

– Det er vanskelig å sitte i varetekt når man erklærer seg ikke skyldig i utgangspunktet, men det er ekstra tøft når man er anklaget for denne type handlinger, sier Mowinckel.

Ordknapp statsadvokat

Politiadvokat Leif Morten Eide

– Det er en alvorlig sak som gjelder overgrep mot barn. Noen ytterligere beskrivelse ønsker jeg ikke å gå inn på nå, sier statsadvokaten.

Foto: Simon Solheim / NRK

Statsadvokat Leif Morten Eide skal sannsynligvis føre saken når den kommer opp for retten i Fredrikstad 25. april. Det er satt av 11 dager til rettsforhandlinger. De tre fornærmede representeres av hver sin bistandsadvokat. I tillegg er det et stort antall vitner som skal forklare seg, sier statsadvokaten.

Tre tidligere dommer

Mannen har tre tidligere dommer på seg for sedelighetsforbrytelser, i tillegg til dommer for voldskriminalitet, veitrafikklovbrudd og forsikringsbedrageri.

Han ble i 1998, som 17-åring, dømt for seksuelle overgrep mot barn. I 2006 ble han dømt til to og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep mot to barn, som da var under 14 år gamle. I 2011 ble mannen dømt for besittelse av barnepornografi, i tillegg til seksuelt krenkende atferd mot et mindreårig barn.

Risikerer forvaring

Statsadvokat Leif Morten Eide bekrefter at det denne gangen kan bli snakk om å be retten dømme mannen til forvaring.

Jørgen Mowinckel

– Han hevder han ikke har gjort det han er anklaget for, og da må vi gå for frifinnelse, sier forsvarer Jørgen Mowinckel.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Jeg går ikke inn på tidligere domfellelser her og nå, men i tiltalebeslutningen er det tatt et forbehold om at det kan nedlegges påstand om forvaring, sier Eide.