Tiltalt for bombe- og drapstrusler

Nesten tre år etter han ble siktet, er Tor-Arne Hæger Berg nå tiltalt for bombetrusler.

Moss lufthavn Rygge er stengt

TILTALT FOR BOMBETRUSLER. Allerede i september i 2009 ble Hæger Berg siktet for å ha kommet med bombetrusler blant annet mot Moss lufthavn Rygge. Hele seks ganger i perioden 7. oktober 2009 til 16. november 2010 ble flyplassen i Østfold truet med bomber.

Foto: Morten Holm / NTB Scanpix

- Jeg vet ikke om jeg skal være glad eller lei meg, sier Tor-Arne Hæger Berg fra Halden, når det nå er klart at politiet har tatt ut tiltale mot ham.

I 2009 ble han pågrepet og siktet for en rekke bombetrusler mot ulike mål i Norge.

- Jeg har jo ikke noe med disse sakene å gjøre, og håper selvfølgelig at jeg blir frifunnet, sier han til Nettavisen.

Les også:

Bombe- og drapstrusler

Allerede i september i 2009 ble Hæger Berg siktet for å ha kommet med bombetrusler mot Moss lufthavn Rygge, Sandefjord lufthavn Torp og Color Line.

Han ble avhørt, men først tre måneder etter siktelsen fant politiet det nødvendig å fengsle ham.

Politiet mener at det var Hæger Berg, som fra en rekke ulike e-postadresser, sendte til sammen 10 grove trusler til ulike personer og institusjoner.

Vidar Kleppe

DRAPSTRUSLER. Politiet mener Halden-mannen stod bak drapstrusler mot Vidar Kleppe.

Foto: Leif Dalen / NRK

Truet Kleppe

Hæger-Berg var tidligere nestleder i Vidar Kleppes parti, Demokratene.

Trusselen mot Kleppe var formulert slik:

"Jeg skal drepe deg din jævla rasistiske faen du trur du er jævla smart bare vent så ligger du på bånn av indre havn i Kristiansand det skal jeg sørge for du å beate som er fylkesleder i østfold fikk meg ekskludert fra stryre og parti nå skal jeg ta hevn fy faen dere er nazister bare vent.

Org Nesten i Østfold bør holde lav profil kanskje jeg dreper han og jeg menner alvor av trusslenne dere har en uke på dere å nedlegge partiet."

I over to år har han ventet på at politiet skal bli ferdig med etterforskningen av disse sakene.

- Det har vært et rent og skjært helsike, for å si det sånn. Jeg har en ganske stor familie, og vi er ganske frustrerte hele gjengen, sa Hæger Berg til NRK.no i oktober i fjor.

Halden tingrett

TO DAGER I TINGRETTEN. Det har tatt politiet nærmere tre år å komme frem med en tiltale, og saken mot Hæger Berg skal opp i Halden tingrett i oktober.

Foto: Rainer Prang / NRK

Halden tingrett i oktober

Gjennom 2010 og 2011 har Hæger-Berg ventet på at politiet skal bli ferdig med etterforskningen, og komme med en påtalemessig avgjørelse.

Politiet i Halden har tatt selvkritikk, for at saken har drøyd.

- Det har vært en forholdsvis komplisert etterforskning, og det er heller ikke en enkel påtalemessig avgjørelse, fastslo politijurist Elisabeth Gorgas overfor NRK.no i fjor.

Ifølge Hæger-Berg selv har politiet hele tiden vært sikre på at han er skyldig, og han forstår derfor ikke hvorfor de har brukt så lang tid på tiltale ham.

- Slik politiet har snakket til meg så burde jeg vært fengslet for lenge siden. De har jo hele tiden sagt det er meg. Nå får de gjerne kjøre sak, så skal jeg kjempe for full frifinnelse, sier Hæger Berg til Nettavisen.

Rettssaken er berammet til 16. og 17. oktober i Halden tingrett.