NRK Meny
Normal

Søviknes tillater vindkraftverk i Marker

Olje- og energidepartementet har gitt Scanergy AS konsesjon til bygging av vindkraftverk i Marker.

Vindkraft

Vindmøller kan bli et dagligdags syn i Marker, etter at selskapet Scanergy AS har fått konsesjon til utbygging av Høgås og Joarknatten.

Foto: Frank May / NTB scanpix

– Høgås og Joarknatten vindkraftverk har fått konsesjon, fordi det er viktig med ny og fornybar energi. Dette er et spennende prosjekt sentralt plassert på Østlandet. Prosjektet vil kunne gi lønnsomme arbeidsplasser og verdiskaping i regionen, sier olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) til NRK.

Det kan gå mot slutten på den årelange kampen om bygging av vindkraftverk i Marker kommune i Indre Østfold, etter at departementet nå har gitt konsesjon til Scanergy AS.

Olje- og energiminister Terje Søviknes på besøk hos Rosenberg i Stavanger

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) mener prosjektet i Marker kan skape lønnsomme arbeidsplasser i regionen.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Lang behandling

I 2013 godkjente Norges vassdrags- og energidirektorat utbygging av Høgås og Joarknatten i regi av selskapet E.On.

Vedtaket førte til en rekke klager, og Marker kommune, nabokommunen Årjäng i Sverige og en rekke privatpersoner og friluftsorganisasjoner påklaget konsesjonen.

Men under klagebehandlingen ble E. ONs prosjekt overtatt av Scanergy, og både Marker og Årjäng trakk sine klager til NVE. Men saken har ligget hos olje- og energidepartementet i lengre tid.

Etterlyste svar

Stein Erik Lauvås

Stein Erik Lauvås (Ap) etterlyste svar fra statsråden i et skriftlig spørsmål.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk / NRK

I et skriftlig spørsmål til Stortinget nylig etterlyste stortingsrepresentant, og tidligere ordfører i Marker, Stein Erik Lauvås (Ap) et klart svar fra statsråden.

– Saken har tatt svært lang tid, den startet i 2012, og lokalmiljøet etterlyser sterkt en avklaring. Jeg viser til e-poster sendt fra Marker kommune til Olje- og energidepartementet den 4. mars 2015, 7. april og 2. november 2016, som ikke er besvart av departementet. Kan statsråden avklare når Olje- og energidepartementet kan svare på konsesjonssøknaden, spør Lauvås.

Nå får han altså svaret han har ventet på – dagen før spørsmålet skal besvares i Stortingets spørretime.

– Dette prosjektet viser at vindkraft nå ikke bare kan etableres langs kysten, men også i flere innlandsområder, sier olje- og energiministeren.

– Fordelene overstiger ulempene

Prosjektet som har fått konsesjon innebærer en reduksjon av planområdet på norsk side fra 14,9 kvadratkilometer til 8,66 kvadratkilometer, og at turbinene trekkes noe vekk fra bebyggelsen i Ørje.

– Departementet har i klagebehandlingen særlig vurdert vindkraftverkets visuelle virkninger for bosetting i Ørje og omkringliggende områder og på landskapet sett langs Haldenvassdraget og fra Sverige. Departementet har kommet til at fordelene ved vindkraftutbyggingen klart overstiger skader og ulempene tiltaket har på allmenne og private interesser.

Søviknes forteller at en full utbygging av vindkraftverket kan gi en årlig produksjon av strøm tilsvarende forbruket til over 10.000 husstander.

Antall planlagte vindturbiner er redusert fra 23 til 15 på norsk side. Samtidig planlegges 6 turbiner i Hån vindkraftverk på svensk side.

– Nå er det opp til Scanergy å ta stilling til om kraftverket skal bygges. Departementet har gitt konsesjon, og så blir det opp til bransjen å ta stilling til lønnsomheten og eventuelt tidspunkt for utbygging, sier Søviknes til NRK.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Gleder seg til Europacup

    Fredrikstad Ballklubb gleder seg til å spille Europacup. FBK fikk tilbud om å spille i Europa for kort tid siden og klbben har takket ja. Klarer man å kvalifisere seg til noe sånt så er det klart vi vil spille, sier trener Christer Karlsson. -Dette blir stort sier han.

  • Ulykke på E6

    Nødetatene er på vei til et trafikkuhell mellom kryss 11 Jonsten i Råde og kryss 12 Halmstad i Rygge på E6, sydgående retning. Redusert fremkommelighet.