Hopp til innhold

Til topps med Downs syndrom

For første gang i historien ble en med Downs syndrom valgt inn i et menighetsråd.

Hanne Aarstad

Hanne Aarstad skrev historie da hun som den første med Downs syndrom ble valgt inn i menighetsrådet ved Glemmen menighet.

Foto: Espen Torgersen/NRK

29 år gamle Hanne Aarstad fra Fredrikstad stilte til menighetsrådsvalg i Fredrikstad. Da hun i dag fikk resultatet ble hun glad og ydmyk.

– Jeg vil gratulere deg med en plass i menighetsrådet. Du fikk flest stemmer i Glemmen. 750 deltok i valget og du fikk 842 stemmer. Det betyr at det var 92 personer som ga deg dobbeltstemme, sa rådsleder i Glemmen menighet Harald Peter Stette på telefon.

– Kult! Det hadde jeg ikke ventet. Jeg hadde ikke drømt om at jeg skulle få flest stemmer, sier Hanne Aarstad spontant etter at samtalen er avsluttet.

Med det er hun den første i Norge med Downs syndrom som blir valgt inn i et menighetsråd.

Mulighetens syndrom

Hun bor i Fredrikstad og jobber i Lyngmo menighet, som leder for en kristen klubb for 5–7. klassinger. Hun er også tekstleser i Glemmen kirke, der hun også hjelper til med blant annet konfirmasjoner.

– Jeg ble spurt om jeg ville stille til valg og det sa jeg ja til. Jeg synes det hørtes interessant ut. Dette er veldig spennende og jeg ser på det som en utfordring.

Det at hun har Downs syndrom er ikke noe hun tenker noe særlig på lenger. Hun mener det er viktig å se mulighetene diagnosen gir.

– Jeg skrev et dikt en gang om det å ha downs. Da kalte jeg det for mulighetens syndrom. Vi har muligheten til å kunne gjøre alt – bare vi tar oss tid til å øve på tingene, sier hun.

Hanne Aarstad

Hanne Aarstad mener Downs syndrom er en mulighetens diagnose. Nå skal hun bidra til å skape en god menighet i Fredrikstad.

Foto: Espen Torgersen/NRK

Tenker ikke på sin egen diagnose

For menigheten ved Glemmen er det ingen som ser på Anne Aarstad som ei jente med et syndrom. Daglid leder i menigheten, Astrid Stenholt sier de alle er likestilt.

– Det er det ikke så spesielt for oss. Det var først da media begynte å ta tak i det vi forsto symbolverdien og hvor mye det kan bety. Når vi nå skjønner symbolverdien synes vi det hele er litt stas, sier hun.

– Stort sett opplever jeg at folk ser meg som en vanlig person. Jeg har ikke tenkt så mye over min egen diagnose. Jeg gjorde det før da jeg gikk på ungdomsskolen, men i dag er ikke det noe jeg tenker på, sier Hanne Aarstad.

LES OGSÅ:

Bidrar med et brennende engasjement

Etter at hun fikk beskjeden om at hun ble valgt inn i menighetsrådet begynte hun raskt å legge planer for resten av dagen.

– Jeg må nok finne på noe nå. Kanskje feire med en kake – eller noe sånt, sier hun.

– Hva tror du jobben din går ut på i menighetsrådet?

– Jeg vet egentlig ikke helt, men jeg tror kanskje jeg kan være med på å bidra til en god menighet, sier hun.

– Menighetsrådsmedlemmer skal tilføre engasjement, og det gjør Hanne. Det jeg opplever med henne er at hun mener ting og står for det. Ser en ut ifra antallet stemmer hun fikk, så tror jeg det betyr mye for mange, sier Astrid Stenholt.