NRK Meny
Normal

Til sak mot Tollvesenet

To familier vurderer å gå til sak mot Tollvesenet etter at de fikk  skjærgårdsjeep beslaglagt og ble bøtelagt.

Tollskilt, Svinesund
Foto: Rainer Prang / NRK

Det er ikke lenger anledning til å føre inn avgiftsbelagt tollgods ved gamle Svinesund.

To familier, som hadde kjøpt skjærgårdsjeep i Sverige, fikk båten beslaglagt og ble bøtelagt med 50 000 kroner, etter at de kjørte over den gamle brua.

Nå vurderer de å gå til sak mot Tollvesenet.

Kjøpte båt og motor i Uddevalla

Svogerne Asle Enger og Jørn Beckrøge hadde kjøpt båt og motor i Uddevalla.

Deres versjon er at de sjekket på Internett, med Tollvesenet og med forhandleren, hvordan de først skulle betale moms i Sverige, og få momsen refundert ved grensepasseringen, skriver Aftenposten. 

Dyrt slikkeri

Deres plan var å kjøre E6 over den nye Svinesundbrua der den nye tollstasjonen ligger, men de stakk innom Svinesund-området for å handle slikkeri.

Etter det bar turen over den gamle brua, og de passerte da et stort blått skilt med teksten "Riksgräns Sverige Norge 350 meter. Endast avgiftfritt tullgods får medföras".

I følge Asle Enger og Jørn Beckrøge var det ingen av de fire i bilen som så skiltet, som står på svensk side,  før de kom over gamle Svinesund.

Tollskilt, Svinesund
Foto: Rainer Prang / NRK

Ville tolle inn båten

På norsk side av grensen var det tollkontroll, og tollerne konfiskerte båten. I tillegg ble det bot og nå venter avhør hos politiet i Halden.

De trodde Tollvesenet ville vise skjønn og tro på historien deres, sier de til  Aftenposten. 

- Båten var det intet å spare på gjennom å droppe Tollvesenet. Vi kunne spart 5000 kr. i hestekraft-avgift på motoren, men jeg har vokst opp i et hjem der ærlighet settes høyt. Vi hadde ingen tanker om å svindle den norske stat, sier Enger.

Til rettssak mot Tollvesenet

Tollvesenet sier til Aftenposten at de praktiserer nulltoleranse når noen passerer den gamle brua med avgiftspliktige varer.

Det er ikke lov å kjøre på ubetjent grenseovergang dersom man har varer å fortolle.
Svogerne mener Tollvesenet ikke oppfyller sin informasjonsplikt, og vil vurdere å gå til sak, skriver Aftenposten. 

Toll Customs
Foto: Rainer Prang / NRK

Vil advare andre

Asle Enger og Jørn Beckrøge sier de står frem i Aftenposten med sin sak for å advare andre.

Tidligere i juni omtalte avisen en annen sak, der Stig Norback  hadde handlet hvitevarer til over 30 000 kroner til sin sønn og svigerdatter i Sverige.

Også Norback kjørte over gamle Svinesund, og  fikk varene beslaglagt. Han fikk i tillegg en bot på  20 000 kroner.

Norback hevder å ha kjørt over gamle Svinesund av gammel vane, og sier han regnet med at han kunne få tollet inn varene ved den gamle tollstasjonen.

Heller ikke han hadde sett skiltet på svensk side av den gamle brua.

- Det største ankepunktet mitt er den elendige skiltingen. Hvis du kjører ut fra Norge, så har du det berømte skiltet med rødt og grønt merke, men når du kjører fra Sverige til Norge på gamle E6, er det et blått skilt, der ikke engang telefonnummeret til tollvesenet er riktig, sier han til Aftenposten.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Båt kjørte trolig på tømmerstokk

    Redningsskøyta Horn Rescue bistår en båt som trolig har kjørt på en tømmerstokk ved Skjærhalden. Ifølge Redningsselskapet skal alt være under kontroll, men det skal være vibrasjoner i båten.

  • Skogbrann i Sarpsborg

    Brannvesenet i Sarpsborg har rykket ut til Børtevann etter melding om en skogbrann. Det skal være cirka 60 kvadratmeter som brenner.