NRK Meny
Normal

Må til nabokommunen for å hurtiglade

Varaordfører i Eidsberg, Maren Hersleth Holsen, kritiserer mangelen på hurtigladere til elbil i kommunen.

Varaordfører i Eidsberg, Maren Hersleth Holsen, kritiserer mangelen på hurtigladere i kommunen.

Foto/redigering: Birger Kjølberg

Varaordføreren i Eidsberg, Maren Hersleth Holsen (V), synes det er flaut å måtte reise til nabokommunen for å hurtiglade sin nye elbil.

Eidsberg er én av to kommuner i Østfold som ikke ønsker å sette opp hurtigladere. Varaordføreren kaller det for en håpløs miljøsatsing.

– Jeg mener at det er et offentlig ansvar å legge til rette sånn at det skal være lettere for folk å skaffe seg en elbil, sier hun til NRK.

Ordføreren tilbyr privat ladestasjon

En stikkontakt på veggen til kommunehuset er det eneste stedet der man kan lade elbil i Eidsberg. Her tar det 10–12 timer å lade et fullt batteri.

Erik Unaas

Ordfører Erik Unaas viser frem skjøteledningen som han tilbyr besøkende.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Samtidig er det ikke akkurat rift om den ene plassen.

– Jeg har god plass. Det er ikke så mange som kjører elbil i Eidsberg. Per november i fjor var det registrert ni elbileiere, sier Hersleth Holsen.

Skulle det dukke opp en elbil til kan ordfører Erik Unaas (H) tilby en skjøteledning som er dratt ut fra vinduet på kontoret hans.

– Her har jeg ordførerens private ladestasjon, som er for gjester eller besøkende som jeg får, enten de kommer med elbil eller elsykkel, smiler han.

– For dårlig

Varaordfører Hersleth Holsen mener ladetilbudet til ordføreren er for dårlig. Elbileiere i Eidsberg må kjøre til nabokommunen Askim for å hurtiglade.

Erik Unaas

Denne skjøteledningen holder ikke, mener varaordfører Hersleth Holsen.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Da tar det bare 30 minutter å få fullt batteri.

– Østfold fylkeskommune jobber for å rulle ut en ny type ladeinfrastruktur som gjør at det skal være hurtigere å lade. Der er det bare Eidsberg og Råde av alle kommunene i Østfold som ikke er med, forteller hun.

– Den dagen hvor det er for mange som skal låne ordførerens kabel, og det blir kø for å få ladet opp, skal vi se om vi ikke får lagt noen flere ledninger, svarer Unaas.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Greåker Norgesmestere i innebandy

    Det var Greåker som stakk av med NM-tittelen etter at de slo Sveiva på straffer i finalen i Ekeberghallen. Kampen endte 4-4 etter full tid. Greåker scoret på tre av sine straffer, mens Sveiva bommet på alle. Dermed kan sarpingene juble for sin første NM-seier på ni år.

  • Straffer i NM-finalen

    Greåker og Sveiva scoret to mål hver i den tredje perioden i NM-finalen i innebandy for menn, men ingen av lagene klarte å finne veien til målet i spilleforlengelsen. Finalen skal dermed avgjøres på straffer. Niklas Nordh og Martin Moeskau Lilleby sto bak de to målene i tredje periode.