NRK Meny
Normal

Tollvesenet til kamp mot piratkopier

Tollerne får nå utvidede fullmakter til å holde tilbake varepartier som de mistenker for å være piratkopier av merkevarer.

Toller vinker inn bil til kontroll
Foto: Knut Fjeldstad / Scanpix

Fra og med 1. september får Tollvesenet fullmakt til å holde tilbake forfalskede merkevarer som blir forsøkt smuglet inn i landet.

Alle typer piratkopier 

Avdelingssjef Hanne Berit Solgård Andersen i tollvesenet region Sør-Norge

Avdelingssjef Hanne Berit Solgård Andersen i tollvesenet region Sør-Norge

Foto: Tomas Berger / NRK

Ifølge avdelingssjef Hanne Berit Solgård Andersen i tollvesenet Øst-Norge, dreier det seg om alle type varer fra klær, sko og solbriller til medisiner, leker og bildeler

- Vi har et håp om at det nå skal bli enklere for oss å stoppe slike varer. Det er noe vi ikke har konsentrert oss om før nå, sier Solgård Andersen.

Ingen beslag hittil

Tollvesenet har hittil ikke gjort noen beslag av piratkopierte varer ved grenseovergangene i Østfold.

Med den store vareimporten over Svinesund, håper Tollvesenet i Øst-Norge at de nye reglene fører til at det nå blir lettere å stoppe ulovlige varer.

- Østfold har den største grenseovergangen i landet langs landeveien. Nå får vi et verktøy til å stoppe slike varer, sier Solgård Andersen.

Opp til rettighetshavere

Canadian Goose jakke

Her er et eksempel på en piratkopiert Canadian Goose jakke

Foto: Svanska Tullverket

- Nå kommer vi til å sjekke slike varer. Det skal være rettighetshavere som står som importør. Det nye regelverket gir oss muligheten til å stoppe det vi har mistanke til, sier tollsjefen.

- Rettighetshaver har fem dager på seg til å få en rettslig kjennelse. Hvis det ikke kommer noen kjennelse må vi levere ut varene ut igjen, sier Solgård Andersen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mann til sykehus med skuddskader

    En mann i 30-årene ble fraktet fra Tistedal i Halden til sykehus med skuddskader lørdag kveld. – Det er foreløpig ukjent skadeomfang. Det er ennå uklarheter om hvordan dette er skjedd, skriver politiet på Twitter.
    Politiet har innledet etterforskning ved Rema 1000 i Tistedal der meldingen om mannen først kom.
    (NTB)

  • Stjernen vant

    Stjernen vant 3-2 mot Frisk Asker på bortebane i dagens eliteseriekamp i ishockey. Kampen ble avgjort med straffeslag.