NRK Meny
Normal

Tidligere Ekheim-eier vant i Menneskerettighetsdomstolen

Krever tomta tilbake fra Europris-milliardær Terje Høili.

Ekheim i Fredrikstad
Foto: Tomas Berger / NRK

Hroar Hansen

Hroar Hansen har vunnet frem i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Foto: Henrik Laurvik / Scanpix

Etter en lang kamp og flere rettssaker om Ekheim-tomta på Kråkerøy i Fredrikstad endte saken opp i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, skriver VG.

Hroar Hansen kjøpte Ekheim på 80-tallet sammen med sin daværende kone.

Menneskerettighetskonvensjonen krenket

I 2001 fastslo Fredrikstad tingrett at ekskona eide eiendommen og hadde særeie. Hun solgte den senere videre til Terje Høilis selskap.

Hansen gikk til sak, men tapte i tingretten, mens lagmannsretten og Høyesterett avviste anken.

Nå har Menneskerettighetsdomstolen fastslått at artikkel seks i menneskerettighetskonvensjonen, som handler om «rettferdig rettergang», er krenket. Dermed blir saken trolig gjenopptatt i Høyesterett, skriver VG.

– Høili vil bli nødt til å gi tilbake eiendommen. Selv om han har investert i min eplehage, ved å bygge et nybygg vil han bli nødt til å gi denne fra seg. Jeg er glad i dette stedet, jeg kommer til å ta denne saken videre – og jeg kommer til å få den tilbake, sier Hansen til avisa.

Trodde saken var avgjort

Terje Høilis advokat, Sverre Koch, sier til Fredriksstad Blad at de trodde saken ble avgjort i 2008, og at dette nå er en sak mellom Hansen og staten.

– Det jeg kan si er at lagmannsretten nå har to muligheter. Enten å avslå ankesaken på nytt med den begrunnelsen som manglet sist, eller å behandle saken på nytt, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Gutt (7) reddet fra drukning

    En syv år gammel gutt er fraktet med luftambulanse til sykehus etter en ulykke på Østfoldbadet i Askim. Gutten kom ifølge Smaalenene under vann, og kom til bevissthet etter å ha fått livredning.

    – Tilsynelatende ser det ut til å ha gått greit med ham. Men når noen har svelget mye klorvann er det rutine at de sendes til sykehuset, sier daglig leder David Koht-Norbye til avisen.

  • Sparta er ille ute

    Lillehammers Mads Homdrom scorte det avgjørende målet åtte minutter ut i spilleforlengelsen. Dermed tapte Sparta også den andre semifinalen i NM-sluttspillet i ishockey. Inntil syv kamper skal spilles for å avgjøre hvem som når finalen.