NRK Meny
Normal

Tidligere Ekheim-eier vant i Menneskerettighetsdomstolen

Krever tomta tilbake fra Europris-milliardær Terje Høili.

Ekheim i Fredrikstad
Foto: Tomas Berger / NRK

Hroar Hansen

Hroar Hansen har vunnet frem i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Foto: Henrik Laurvik / Scanpix

Etter en lang kamp og flere rettssaker om Ekheim-tomta på Kråkerøy i Fredrikstad endte saken opp i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, skriver VG.

Hroar Hansen kjøpte Ekheim på 80-tallet sammen med sin daværende kone.

Menneskerettighetskonvensjonen krenket

I 2001 fastslo Fredrikstad tingrett at ekskona eide eiendommen og hadde særeie. Hun solgte den senere videre til Terje Høilis selskap.

Hansen gikk til sak, men tapte i tingretten, mens lagmannsretten og Høyesterett avviste anken.

Nå har Menneskerettighetsdomstolen fastslått at artikkel seks i menneskerettighetskonvensjonen, som handler om «rettferdig rettergang», er krenket. Dermed blir saken trolig gjenopptatt i Høyesterett, skriver VG.

– Høili vil bli nødt til å gi tilbake eiendommen. Selv om han har investert i min eplehage, ved å bygge et nybygg vil han bli nødt til å gi denne fra seg. Jeg er glad i dette stedet, jeg kommer til å ta denne saken videre – og jeg kommer til å få den tilbake, sier Hansen til avisa.

Trodde saken var avgjort

Terje Høilis advokat, Sverre Koch, sier til Fredriksstad Blad at de trodde saken ble avgjort i 2008, og at dette nå er en sak mellom Hansen og staten.

– Det jeg kan si er at lagmannsretten nå har to muligheter. Enten å avslå ankesaken på nytt med den begrunnelsen som manglet sist, eller å behandle saken på nytt, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mistenkt for ruskjøring

    En bilfører i 40-årene er mistenkt for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand i Moss sentrum. Føreren er anmeldt, og det vil bli tatt blodprøver, skriver politiets operasjonssentral på Twitter.

  • Lokalderby i innebandy

    Det ble seier for Sarpsborg Sharks da de møtte Fredrikstad innebandyklubb i eliteserien i kveld. Kampen endte 5–2.