NRK Meny
Normal

Naturvernforbundet klager på kvote for ulvefelling

Rovviltnemndene åpner for lisensfelling av til sammen ti ulver. – Uforsvarlig, mener Naturvernforbundet.

Ulv

Det åpnes for å skyte ti ulver under lisensfellingsperioden fra 1. oktober til 31. mars.

Foto: Colorbox

I seks av landets åtte rovviltregioner er det åpnet for lisensfelling av til sammen ti ulv under årets sesong.

I regionene Oslo, Akershus og Østfold og Hedmark åpnes det for felling av til sammen fire ulver.

I fylkene Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Vest-Agder, Aust-Agder Telemark, Buskerud og Vestfold kan det felles til sammen to ulver, i likhet med i Troms og Finnmark, opplyser Direktoratet for naturforvaltning.

I Midt-Norge og Oppland er åpnet for felling av en ulv i hver region.

Lisensjakten utenfor forvaltningsområdet for ulv strekker seg fra 1. oktober til 31. mars.

– Uforsvarlig

Lars Haltbrekken

Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet sier en fellingskvote på 10 ulv er altfor mye.

Foto: Kjell Herskedal / SCANPIX

Leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund mener det ikke burde blitt gitt en eneste tillatelse til felling av ulv denne sesongen.

– Vi frykter at dette er starten på slutten for ulven i Norge igjen. Nå har vi sakte, men sikkert fått bygd opp en liten ulvestamme etter totalfredningen av ulv på 70-tallet. Bestanden ligger nå på mellom 30 og 50 ulver. Det å skyte ti av disse er veldig mye i forhold til bestanden, sier Haltbrekken til NTB.

Naturvernforbundet har sendt en klage på vedtaket til Miljøverndepartementet.

– Ulven har en plass i norsk natur, og vi har et ansvar for å ta vare på bestanden. Med andre ord er denne fellingen er uforsvarlig, sier Haltbrekken.

– Ikke bærekraftig

Silje Lundberg

Leder Silje Lundberg i Natur og Ungdom.

Foto: Jo Straube

De to siste årene har lisenskvoten blitt satt til tre ulver, skriver Nationen.

Leder Silje Lundberg i Natur og Ungdom mener årets vedtak er dramatisk.

– Når det blir lagt opp til å ta ut en tredel av ulvestammen i Norge, virker det som starten på en ny utryddelse av ulven i Norge. Det er langt unna en en bærekraftig forvaltning, sier Lundberg til avisa.

Hun mener ikke ulven er det største problemet for beitenæringen og vil jobbe for at både næringen og ulvebestanden kan leve sammen.

– Vi vil heller at det skal være mer lønnsomt å legge inn midler til forskning på hvordan rovdyr og utmarksbeite kan sameksistere, sier Lundberg.

(NTB)

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Rittet stoppet på grunn av seilbåt

    Hele sykkelrittet Ladies Tour of Norway ble stoppet av bruåpning i Fredrikstad. Et brudd med fire syklister lå 21 sekunder foran hovedfeltet da brua ble stengt for å slippe igjennom en seilbåt. – De skal ha fått beskjed om dette, sånn jeg forstår det er det utenfor vårt ansvarsområde så lenge vi har gitt beskjed, sier teknisk rittleder Sondre Sørtveit til HA.

  • Klager på nei til felling av ulv

    Østfold Bondelag klager til Miljødirektoratet på fylkesmannens nei til skadefelling av en ulv. I klagen trekker de fram at 11 sauer ble tatt på innmarksbeite i Halden i jul og tidlig i august kom en ulv seg innenfor rovviltgjerder i Rakkestad og tok en sau. Fylkesleder i Østfold bondelag, Svend Arild Uvaag mener ulven må felles for å forebygge at flere husdyr blir tatt

    Ulv tok sau i Halden
    Foto: Lotte Olsen/NRK