Terskel-nei kan gi utflagging

Et svensk nei til å fjerne undervannstersklene ved Svinesund kan bety at Nexans flagger ut.

Båt under Svinesundbruene

Undervannstersklene ved Svinesund i Ringdalsfjorden (bildet) skaper problemer for Nexans. Skip som skal til og fra Saugbrugs klarer fint å komme seg over tersklene, men store skip er avhengig av at vannstand og strømningsforhold klaffer.

Foto: Rainer Prang / NRK

Samme dag som tidenes største kabelkontrakt er et faktum for Nexans sjøkabelfabrikk i Halden minner fabrikksjefen seg selv og omgivelsene om at fremtiden ikke er helt fri for skjær i sjøen.

Svenske myndigheters nei til å fjerne undervanns-tersklene ved Svinesund er en stor utfordring for Nexans i Halden.

- En av truslene våre over lang, lang tid er at det er fartøyer som er større enn det som er muligheter for å ta inn til Halden nå. På sikt kan det i verste fall bety at bedriften må flagge ut, sier fabrikksjef ved Nexans i Halden Rune Støten til NRK

Har håp

Nexans Halden

Fra Nexans fabrikkanlegg på Knivsø i Halden rulles den ene kilometeren med høyteknologikabel ut etter den andre. De rundt 450 ansatte er spente på om norske myndigheter klarer å få fremforhandlet en løsning for fjerning av undervannstersklene i Ringdalsfjorden.

Foto: Rainer Prang / NRK

Det er viktig for Nexans at skipsleia i Ringdalsfjorden i Halden blir utvidet for å gi plass til større transportskip som skal til fabrikkene.

Til tross for svensk nei til utvidelse har fabrikkdirektøren tro på den konsekvensutredningen som skal gjøres av både norsk og svensk kystverk.

Støten er sterk i troen på at fabrikken slipper å flytte fra Halden.

- Vi må forholde oss til rammebetingelsene vi har og jobbe med dem. Derfor er utredningen viktig for oss blir gjort, og at forhåpentligvis tiltaket realiseres, sier Støten.

Nei til fjerning

Svenske myndigheter sa i høst nei til å fjerne undervannstersklene ved Svinesund.

Spørsmålet om fjerning av undervannstersklene ved Svinesund har vært diskutert flere ganger mellom norske og svenske myndigheter gjennom mange år.

Svenskene har vært skeptiske til å fjerne tersklene, og årsaken er blant annet at de frykter at bunnslam fra forurensningen Saugbrugs bidro med i flere tiår via celluloseproduksjonen skal komme i bevegelse.

- Det er ikke noe nytt Norge har kommet med nå i 2009, som gjør at vi endrer vår oppfatning fra 2002 om at tersklene ved Svinesund ikke bør fjernes, sa Karin Pettersson ved Vattenvårdsenheten i Västra Götalands län til NRK i november i år.

Skandi Acergy

Da 'Skandi Acergy' skulle hente kabler på Nexans anlegg i Halden, var det såvidt det 156,9 meter lange og 27 meter brede skipet kom seg inn over Svinesundstersklene.

Foto: Rainer Prang / NRK

Les også:
- Tar terskel-saken videre
Konsekvensutreder tersklene