NRK Meny
Normal

– Etterforskningen er i en avsluttende fase

Greåker-mannen som er siktet for terror er varetektsfengslet for fire nye uker.

Terrorsiktet pågrepet på Greåker

Den 23 år gamle mannen ble pågrepet i boligen sin på Greåker i Sarpsborg i desember.

Foto: Andersen, Thomas / NTB scanpix

Den 23 år gamle terrorsiktede norskpakistaneren ble pågrepet på Greåker i Sarpsborg 5. desember. I Oslo tingrett ble han i dag varetektsfengslet i fire nye uker.

– Det er snakk om fire uker uten restriksjoner. Etterforskningen av saken pågår fremdeles, forteller kommunikasjonsrådgiver Martin Bernsen i PST til NRK.

Ifølge fengslingskjennelsen har PST oppgitt at etterforskningen av saken er i en avsluttende fase, og at hovedforhandling muligens kan finnes sted på forsommeren i år.

Pågrepet med skuddskader

Mannen var selv ikke til stede i tingretten i dag, men meddelte retten før fengslingsmøtet at han ikke samtykket i forlenget fengsling.

Forrige gang mannen ble fengslet, i starten av januar, la PST blant annet frem bilder av ham i militær utrustning og med våpen, noe Oslo tingrett mente ikke passet sammen med hans forklaringer om at han bare drev med veldedighetsarbeid i Syria.

Det ble også lagt frem utskrifter fra siktedes Facebook-konto, og lagt vekt på at han hadde skuddskader da han ble pågrepet etter å ha returnert fra Syria.

Oslo tingrett mener det er både unndragelsesfare og fare for bevisforspillelse.

Nekter straffskyld

Etter at 23-åringen ble pågrepet i sin bolig i Sarpsborg i desember ble politiet værende på stedet i timevis, og saumfarte huset hans. Der fant de blant annet et sverd som ble beslaglagt.

Etter det NRK kjenner til var bakgrunnen for pågripelsen og ransakingen at PST mener at nordmannen skal være sentral i å legge til rette for reiser til Syria

Han er siktet for brudd på straffelovens paragraf 147d, som innebærer økonomisk eller materiell støtte til en terrororganisasjon.

Mannes forsvarer John Christian Elden har tidligere sagt til TV2 at hans klient bestrider at han har vært med i ytterliggående islamistgrupper. Han nekter straffskyld.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Uthus endte i container

    I Elingårdsveien i Fredrikstad fikk transportørene av et helt hus problemer da det viste seg at huset var for stort til å fraktes på veien. Det endte opp med at huset ble delt opp med motorsag og fraktet i container til søppeldynga, melder Fredrikstad Blad.

  • Gjorde skader på solstudio

    Det har vært innbrudd i et solstudio i Kinogaten i Sarpsborg. Politet melder at det er gjort skaderverk på stedet. Gjerningspersonen ble sikret på video, og politiet er på stedet og utfører undersøkelser.