Nå har Sabeltann kommet hjem for å snu FFK-skuta

Terje Formoe, mannen bak Kaptein Sabeltann, har ankret opp i hjembyen Fredrikstad for å hjelpe klubben økonomisk.

Terje Formoe

Terje Formoe har tatt båten hjem til Fredrikstad for å samle inn penger til FFK.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

Artisten og skuespilleren Terje Formoe trekker i trådene for å engasjere det han kaller motgangssupportere i hjembyen Fredrikstad.

Forrige uke lanserte han kampanjen «Motgangssupporternes spiller», og onsdag ettermiddag kom han med båt fra Kristiansand til brygga i Fredrikstad for å følge opp prosjektet.

Formoe er svært opptatt med å klargjøre en ny sesong i dyreparken i Kristiansand, men har tatt seg noen dager fri for å hjelpe klubben i hjembyen.

– Jeg har tenkt til å gjøre en innsats i et par dager nå, hvor jeg skal ringe rundt til bedrifter og møte folk. Jeg merker at det er god respons, så jeg er veldig optimistisk.

Les også:

Vil få ballen til å rulle

Ole-Jørgen Halvorsen

Ole Jørgen Halvorsen er en av spillerne som imponerte Formoe mot Viking.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Fra det flytende kontoret ved dampskipbrygga, bruker han tiden sin på å ringe rundt til bedrifter i byen for å samle både penger og engasjement.

Han sikter på å få bedrifter i området til å bidra med noen tusenlapper hver til kjøp av nye spillere.

– Jeg er ikke en onkel som kan trylle, jeg er en helt vanlig supporter som har vokst opp her i byen, med et stort hjerte for klubben. Hvis noen bare begynner, så tror jeg at snøballen kan begynne å rulle, sier Formoe.

Det var etter forrige hjemmekamp mot Viking at Formoe ble imponert over mannskapets innsats og bestemte seg for å hale i og dra.

– Alle stod på noe så til de grader, de spilte med hjertet utenpå drakta og blødde for klubben. Jeg fikk følelsen av at dette er mulig, og at FFK er et lag som faktisk vil noe.

Les også:

– Engasjement betyr et par poeng i sesongen

Ønsket er én til to rutinerte spillere for å supplere den unge stallen. Men toktet handler ikke bare om penger.

Formoe er minst like opptatt av å skape engasjement i motgangstider.

– Det ville vært så synd om dette laget ville raknet og gått ned. Vi må vise at vi er motgangssupportere og støtter laget også når det ikke går så bra.

Også FFK-veteran Raymond Kvisvik er om bord. Han mener at engasjement på tribunen gir direkte resultater på banen.

– Det høres kanskje dumt ut, men det betyr faktisk noen poeng i løpet av sesongen. Er det fulle hus, så blir det en veldig trygghet blant spillerne.

Etter den mye omtalte Piiroja-saken og stadig økonomirot, forstår Kvisvik at folk i Fredrikstad har fått et litt lunket forholdt til FFK.

– Får man for mange sånn i trynet, så blir tilliten til klubben svekket. Det går opp og ned i fotballen, men heldigvis ser det ut som at FFK nå er på vei oppover igjen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Raymond Kvisvik

Tidligere FFK-spiller, Raymond Kvisvik sier at engasjementet til Terje Formoe og de andre supporterne kan bli utslagsgivende på tabellen.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

Styreformannen er fornøyd

Gunnar Umbach Hansen

Styreformann i Fredrikstad FK, Gunnar Umbach Hansen er svært takknemlig for initiativet fra Formoe.

Foto: Tomas Berger / NRK

Onsdag ettermiddag ble Formoe møtt på brygga av formann i FFK, Gunnar Umbach Hansen og Hans Petter Brusvold i firmaet Nettpartnet.

Sistnevnte har allerede bestemt seg for å ta utfordringen fra Formoe videre. Tidligere har også Henning Forsberg og Fredrikstad Industrilakk takket ja til å være med på aksjonen. Dermed er de første 100.000 kronene allerede i boks.

Det er penger som formann Gunnar Umbach Hansen setter svært stor pris på.

– Jeg følte stor glede da jeg hørte om dette, for vi har savnet litt entusiasme og at noen går foran og får med seg næringsliv og privatpersoner i en dugnad. FFK betyr mer for folk i denne regionen enn vi aner, sier han.